Prvi put kada mi je spomenuto da bi bilo korisno istražiti OpenAI sustav osobno nisam imao doticaja s umjetnom inteligencijom koja se nudi kao produžetak kreativnosti. Na prvu mi se učinilo da će se sve svest na suhoparno čitanje znanstvenih članaka.I to u nedogled dok zijevam i mislim si gdje je kraj. Brzo sam shvatio da sam u potpunosti bio u krivu i bacio se na istraživanje.

Sad vjerujem da ćemo do kraja ove godine povećalom tražiti osobe koje nisu još bile u doticaju s umjetnom inteligencijom.

AI fotografija, umjetna inteligencija

Fotografija generirana umjetnom inteligencijom

Umjetna inteligencija – produžetak ljudske kreativnosti

U kolovozu prošle godine Jason Allen je koristeći AI sustav Midjourney pobijedio na Colorado State Fair natjecanju sa svojom kreacijom “Théâtre D’opéra Spatial” u kategoriji digitalnih umjetnika.  Time je pokrenuo lavinu komentara i optužbi kako je zapravo varao. Sam autor se oglasio na komentare i rekao “pobijedio sam i nisam prekršio niti jedno pravilo”.

Umjetnost generirana umjetnom inteligencijom postoji već godinama. No alati objavljeni prošle godine – s imenima poput DALL-E 2, Midjourney i Stable Diffusion – omogućili su običnim amaterima da stvore složena, apstraktna ili fotorealistička djela. I to jednostavno upisivanjem samo nekoliko riječi u tekstualno polje.

Ove aplikacije učinile su mnoge ljudske umjetnike razumljivo nervoznima zbog vlastite budućnosti. Zašto bi netko plaćao za umjetnost? Mogu je sami generirati. Također su izazvale žestoke rasprave o etici umjetnosti i protivljenje ljudi koji tvrde da su ove aplikacije u suštini visokotehnološka forma plagiranja.

Mi nećemo raspravljati o etici umjetnosti generiranoj umjetnom inteligencijom, niti o tome treba li ugasiti ili zabraniti takve sustave radi egzistencije umjetnika. Dotaknut ćemo se teme kako bi se ti isti sustavi mogli koristit kao pomoć kreativnom promišljanju, dodatak prilikom objašnjavanja ideje ili koncepta, alat za pisanje pjesme voljenoj osobi ili osmišljanje jingla i masa drugih primjena u poslovnom i privatnom životu.

U ovom blogu ćemo spomenuti dva sustava umjetne inteligencije – Midjourney od David Holza i ChatGPT od OpenAI-a. Oba ta sustava funkcioniraju na sustavu upisivanja ključnih riječi u polje, samo što Midjourey generira vizualna fotorealistična rješenja dok ChatGPT generira kompleksne tekstualne odgovore.

Midjourney

AI fotografija, umjetna inteligencija

Ljudska lica, avatar, robot

“Midjourney je AI sustav koji koristi generativnu umjetničku tehnologiju kako bi stvorio umjetnička djela na temelju tekstualnih opisa. Korisnici mogu opisati svoju ideju u nekoliko rečenica, a zatim pomoću Midjourney sustava dobiti jedinstveno umjetničko djelo koje odgovara njihovoj viziji. Sustav koristi veliku bazu podataka slika i umjetničkih djela kako bi stvorio nove, originalne kreacije.”

Zvuči zabavno zar ne?

Istraživanjem sam shvatio da i nije baš toliko jednostavno. Da, možeš upisati četiri pojma i tražiti da ti sustav generira sliku te dobiti gotov vizual koji će biti poprilično bazičan. Nitko ti ne kaže da je potrebno poprilično detaljno raspisivanje ideje da bi ta grafika na kraju bila blizu onome što ste zamislili. Dakle, što ćete vi bit bogatiji u opisu to će grafika biti detaljnija i realnija i obratno.

Primjer korištenja detaljnog opisa:An highly detailed oil painting of Irish Fusileer soldier Captain Nenon Alexander Conner, 19th century Military Captain and politican in the Carribean, in his prime in his 30s, Britsh redcoat uniform”

AI fotografija, umjetna inteligencija

Primjer AI fotografije

Primjer jednostavnog opisa: t-shirt vector, ninja graphic , synthwave, –v 4

AI fotografija, umjetna inteligencija

Moglo bi se reć’ “kol’ko para tol’ko muzike”. Prilikom korištenja sam zapravo shvatio veličinu i mogućnosti ovog sustava i na koje sve načine bi mogao biti koristan u budućim projektima te donio zaključak kako ću isti koristiti i dalje u unapređivanju prezentacijskih vještina.

Chat GPT

Kako bi najlakše objasnio lajku što je Chat GPT? Sustav mi je dao odgovor s kojim sam bio i više nego zadovoljan.

“Chat GPT je vrsta umjetne inteligencije koja je dizajnirana da razumije prirodni jezik i generira odgovore na temelju konteksta. To znači da Chat GPT može simulirati razgovor s korisnicima na način koji je sličan razgovoru s drugim ljudima. Korisnici mogu postavljati pitanja ili izražavati svoje misli. Chat GPT će im odgovoriti na temelju svoje baze znanja i sposobnosti da razumije prirodni jezik.

Možete zamisliti Chat GPT kao virtualnog asistenta koji vam stoji na raspolaganju za razgovor i dijalog. Ima pristup velikoj količini informacija i znanja te može pomoći u rješavanju raznih problema i pitanja. To je koristan alat za sve koji žele brzo i učinkovito pronaći odgovore ili rješenja na određene probleme ili pitanja.”

Onog trena kada sam shvatio da mi se u glavi stvorio košmar od milijun pitanja koje bi htio postaviti “asistentu koji sve zna” bilo mi je jasno da je ovo jedna izuzetna stvar. Tražili smo ga da nam piše pjesme, tekstove o proizvodima, viceve, zagonetke pa čak i dječje bajke. U manje od minute (ovisno o zahtjevu) dobili smo tražene tekstove i odgovore.

AI fotografija, umjetna inteligencija

Primjer Chat GPT konverzacije

Sa stajališta osobe kojoj pisanje članaka predstavlja izazov, jedno od stvari koje sam postavio asistentu je “Možeš li objasniti kako Chat GPT može pomoći osobi koja piše osrednje tekstove i članke”? Odgovor mi je dao osjećaj lakoće i neke sigurnosti da ne moram brinuti, jer uvijek se mogu obratiti asistentu za pomoć.  

“Chat GPT može pomoći osobi koja piše osrednje tekstove i članke na nekoliko načina. Kao prvo, Chat GPT može služiti kao alat za generiranje ideja. Također, Chat GPT može pomoći u poboljšanju kvalitete teksta. Chat GPT može pomoći i u brzini i učinkovitosti pisanja.”

Dakle, ovakvi alati neće nikada zamijeniti čovjeka u potpunosti.  Oni su kreirani kao produžetak ljudske kreativnosti i mašte. S obzirom da je to tehnologija koja se još uvijek razvija veseli nas pratit nastavak ove priče. 

04.10.2023. Piše: Damir Jakopčević

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao