Komunikacijski laboratorij - Jana Cvetko i Wana Kiiru - Cannes Lions 2023 blog - Young Lions Croatia


Malo tko nije čuo za Cannes, pitoreskni grad na jugu Francuske koji dva puta godišnje ugosti najveća svjetska imena iz filmske i kreativne industrije. No naravno, to nismo nas dvije. Nismo glumice niti redateljice, ali smo kreativke, što znači da Cannes ima nešto i za nas. Sredinom lipnja uputile smo se u Francusku na Young Lions natječaj na Cannes Lions, najveći festival kreativnosti koji je ove godine slavio 70 godina postojanja.

Bile smo vrlo uzbuđene jer smo u ožujku pobijedile na natjecanju Young Lions Croatia s projektom “Priče koje izuvaju iz cipela”, prvim projektom iz kategorije PR-a koji je dobio Grand Prix i otišao u Cannes, na koje smo mi kao i cijela agencija vrlo ponosne. S koferima punim haljina i glavama prepunim ideja, hrabro smo započele našu avanturu koja je promijenila način na koji promatramo industriju u kojoj radimo. Za sedam nezaboravnih dana dijelimo s vama sedam korisnih insighta.

1. Velike ideje su zapravo male ideje s pomoćnim kotačićima

Mnogi će reći da po ovaj savjet nismo morale ići do Cannesa, ali tamo smo se uvjerile u to koliko je ova tvrdnja istinita. Dok smo obilazile izložbu pobjedničkih radova kroz sve kategorije i slušale predavače iz različitih industrija, shvatile smo da su najbolje ideje one koje su cijelo vrijeme pred nama. Ponekad je potrebno sagledati ih iz drugog kuta i dodati magične prašine koju zovemo maštom. Na lokalnom natjecanju u Hrvatskoj, ali i u Cannesu, zaključile smo da su najbolje ideje one koje često predvidimo ili podcijenimo. Fokusiramo se na traženje nečega kompliciranog ili revolucionarnog, dok su idejna rješenja već pred nama.

2. Nemojte razmišljati van okvira, razbijte okvir koji vas sputava

Sami sebe vidimo kao napredne kreativce, slobodne u razmišljanju i hrabre u djelovanju dok stvaramo fantastične kampanje. I mnogo puta je to istina, ali samo dok se držimo hrvatskih granica i mentaliteta. U Cannesu smo saznale kako je jedna PR kampanja prouzročila veliki hype u SAD-u te osvojila srca (i novčanike) milenijalaca i Gen Z generacije samo zato što je slobodno koristila riječ koja bi se kod nas smatrala vulgarnom ili neprimjerenom u javnom prostoru.

Moramo priznati, ostale smo zatečene kad smo vidjele da je takav pristup kod ciljne skupine prošao tako dobro – nismo uvjerene da bi kod nas prošlo jednako dobro. Rijetko tko bi se usudio prići klijentu s tom idejom, a još su manje šanse da bi klijent pristao lansirati kampanju te vrste u Hrvatskoj. Naša se kreativna industrija oslobađa i pomiče granice onoga što je prihvatljivo i normalno. No nećemo se lagati, dugačak je put prema potpunoj kreativnoj slobodi kojoj težimo, bez da nas netko naziva “neprimjerenima” ili “čudnima” na domaćem terenu.

Komunikacijski laboratorij - Jana Cvetko i Wana Kiiru - Cannes Lions 2023 blog - Young Lions Croatia

3. Kontakti su ključ

Ako je content king, onda je contacting svakako queen naše industrije. Povezivanje s najboljim kreativcima na svijetu ključno je ne samo da biste se pozicionirali na tržištu, već i saznali kako PR, mediji i kampanje “dišu” diljem svijeta, što kolegice i kolege inspirira te koji trendovi utječu na njihov rad. Iako svi Young Lions natjecatelji imaju približno jednako godina i slične interese, postoje kulturne razlike koje smo donijeli sa sobom u Cannes i one utječu na kut iz kojeg promatramo brief klijenta. Dobar networking značio je ne samo upoznati ljude, već i kulturu sredine iz koje dolaze kako bismo proširile vidike i lokalnu perspektivu pretvorile u globalnu. A otkrit ćemo vam još jednu tajnu: nije ni škodilo upoznati druge ekipe i saznati da smo svi jednako uplašeni, ali i zaintrigirani ovim natjecanjem.

4. Dobra priprema nije pola posla

Kada krenete na ovako veliki događaj, očekujete mnogo, ali ne i toliko propuštenih prilika. Prije nego smo stigle, pored priprema za natjecanje, odlučile smo se posvetiti i istraživanju samog festivala. Zvuči štreberski, no dobile smo dovoljno savjeta da se radi o toliko velikom događaju da je lako izgubiti se u vremenu i prostoru, pa to nismo olako shvatile. Unaprijed smo proučile i izdvojile predavanja koja nas zanimaju na festivalu. No nismo se dovoljno posvetile istraživanju cjelokupnog programa, što je ovako velikom događaju očito potrebno. Proučile smo samo predavanja koja nas zanimaju na samom festivalu, ali naša “genijalna” priprema brzo je pokazala svoje pukotine jer je Cannes Lions mnogo veći od samog događaja, a program se treba istraživati danima ne samo na službenoj web stranici, već i putem dodatnih događanja.

Prvo razočarenje proživjele smo već prvi dan kad smo propustile panel raspravu u kojoj je glavnu ulogu imala svjetski popularna Youtuberica Emma Chamberlain. Na našu žalost, za evente poput ovog trebalo se prijaviti unaprijed, što smo saznale u zadnji tren. Čitaj: kad smo već stajale u redu za ulaz. Tad smo saznale i da se tamo održavaju koncerti svaku večer, no za njih se isto trebalo prijaviti unaprijed. Naša lista izvođača koje želimo vidjeti poput Asap Rockyja, Lizzo i Florence And The Machine ostala je samo lista. No lekcija je naučena – istražujte i pripremite se detaljno ili se pripremite na nespremno lutanje po festivalu ovakvih razmjera.

5. O modernoj tehnologiji se ne sanjari, ona je već ovdje

U našoj industriji biti u trendu s novim tehnologijama je postala obveza, što se vidjelo i iz dolaznosti na IT panele. Izuzev Kevina Harta i Halle Berry, najveći redovi na Cannes Lionsu bili su upravo oni na tehnološkim predavanjima. Svi su došli poslušati što COO jednog od najpopularnijih trendova 2023. – OpenAI, ima za reći. Na pitanja poput „Tko ovdje koristi ChatGPT?“ i „Tko je ikada napravio vizual uz Dall-e“ cijela dvorana dizala je ruke.

Apple predavanje nije imalo ništa manju reakciju publike. Pljeskalo se svaki par minuta dok su se na ekranu izmjenjivali projekti uz smiješne komentare i zanimljive priče glavnog marketingaša Applea. Odnosi s javnošću, marketing i ostale medijske grane dobile su futuristički makeover kako bi ostale relevantne i u skladu s vremenom, a energija publike na tim predavanjima slična je onoj na Future Tense konferenciji, gdje se osjeti da medijski profesionalci počinju shvaćati važnost bivanja “in line” s trendovima i novim tehnologijama.

Komunikacijski laboratorij - Jana Cvetko i Wana Kiiru - Cannes Lions 2023 blog - Young Lions Croatia

6. Kreativne aktivacije se pamte

Na festivalskoj lokaciji raznorazni klijenti, brendovi i sponzori imali su svoje aktivacije. Na sponzorskim plažama održavala su se dodatna gostovanja, mogle su se igrati igre, osvajati pokloni, a umjetnici su slikali grafičke portrete. McDonald’s je imao food truck slastičarnu gdje je nudio beskonačne količine McFlurryja. Na drugim mjestima moglo se dobiti sve od hrane, pića, slika, plakata i drugih stvari. Aparati za punjenje vode bili su na svakom kutu, a na sebi su imali ekran koji broji sveukupnu količinu boca vode koje su ušteđene ne kupovanjem novih. Naišle smo i na robota koji je mogao pričati s nama, a nudio nam je i rap stihove. Sve što želimo reći je da na eventima gdje želite ostaviti dojam na posjetitelje, ideje nemaju granice. Vrijeme je i da Hrvate naučimo da ima nešto više od 360° photo bootha.

7. Kreiranje je mindset

Cannes Lions 2023 nas je podsjetio da je kreiranje više od vještine – to je mindset. Rad u agencijskom svijetu zahtijeva da uvijek imamo taj “kreativni tab” otvoren da svira u pozadini – kako iznijeti svoje ideje na originalan način, kako ih oblikovati da budu nezaboravne, i kako iskoristiti svaku priliku za napredak. Kvalitetne ideje nastaju slučajno, pa ne gasite centar za kreativnost – vjerujte nam, to će vam pomoći da se ne izgubite u ovom svijetu.

 

Ako vam nedostaje kreativnost, tu smo mi. Javite nam se da kreiramo i vašu priču.

02.08.2023. Piše: Wana Kiiru

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao