Sve više medija gubi bitku s „neprikladnim izričajem“ ispod svojih online tekstova iako su komentari jedan od pokazatelja koliko je sadržaj čitateljima atraktivan.

Društvene mreže i online forumi nastavljaju biti bojno polje komentatora – onih koji žele sudjelovati u konstruktivnoj raspravi, ali i onih drugih željnih pažnje koje, vrlo često i previše pojednostavljeno, stavljamo u isti koš na kojem piše – internetski trol.

Nedavne ratne i političke konfrontacije pokazuju da se iza običnih komentatora može skrivati i netko ili nešto puno opasnije i zlokobnije, no zadržimo se na “PR-u i marketingu”, bez detaljnog pojašnjavanja treba li na komentare odmah odgovarati, ignorirati ih te je li sve popularnija umjetna inteligencija (AI) rješenje problema neprikladnih (čitaj: zakonski problematičnih) komentara.

Saznajte s kim imate posla

Danas ćemo razgovarati o vrlo jednostavnom, a prečesto zanemarenom pitanju: Zašto marketinški stručnjaci, ali i njihovi klijenti MORAJU pratiti komentare čitatelja (da, i trolova)? Odgovor struke bi bio – poboljšanje strategije digitalnog marketinga. Nešto jednostavniji opis glasi – upoznavanje publike i ciljane skupine i saznavanje što ljudi pričaju o vama. Još jasniju definiciju dat će poznanik koji nije iz svijeta „piara“ i marketinga i koji će vrlo jednostavno odgovoriti – da saznate s kim imate posla.

Znate li što i tko diskutira o vama na internetu? Ako je vaš odgovor NE, možda ćete propustiti ključne komentare, a istovremeno propuštate priliku da sebi, agencijskom timu i naravno klijentu olakšate posao.

Komentari

Obrana i zaštita: Ništa nas ne smije iznenaditi!

Ne jednom sam kroz čitanje rasprava specijaliziranih grupa, foruma i komentara bio upoznat s povećanim interesom za pojedinu temu ili specifični problem već i prije zaprimljenog medijskog upita ili zahtjevom za pomoći iz korisničke podrške. Ne samo da sam bio upoznat, nego sam imao i dovoljno vremena za pripremu adekvatne strategije ili odgovora na upit.

Novinari također prate online komentatore, pa se na uredničkim kolegijima nerijetko predlažu teme koji jamče povećan interes javnosti. Win-win situacija za obje strane. Autor i medij sretni jer dobivaju klikove čitatelja i „šeranje“ članka na društvenim mrežama, a sretni su i online komentatori jer „evo i mediji pišu o tome“ pa dobivaju potvrdu važnosti svojeg angažmana na tipkovnici.

Danas vaš tim i brend koji zastupate ima praktički neograničen pristup ovim mislima i razgovorima. Komentari su nevjerojatno vrijedni, iako ih je teško analizirati jer uključuju goleme količine nestrukturiranih podataka.

I online trolovi su publika

Za marketinške stručnjake i nekonstruktivni komentari su dobar argument za osvijestiti kolege, ali i klijenta tijekom osmišljavanja kampanja i brzo mogu probušiti balon zbog kojeg potpuno promaše loptu jer često zanemare da su i oni famozni internetski trolovi njihova publika, kupci, korisnici. Slušanje društvenih medija je praćenje i istraživanje, a dok će netnografi tražiti i otkrivati duboko društveno značenje u tim podacima, moj ranije spomenuti poznanik i dalje samo želi saznati „s kim ima posla“ jer zna da komentari mogu biti koristan izvor informacija.

Nešto stariji kolege će se odmah sjetiti uzrečice, a i naziva emisije koja se bavila „obranom i zaštitom“: Ništa nas ne smije iznenaditi! Zato čitajte komentare.

26.05.2023. Piše: Tomislav Grdić

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao