Bilo da tek ulazite u svijet odnosa s javnošću, društvenih mreža i marketinga ili ste u njemu već neko vrijeme, za izvršavanje svakodnevnih radnih zadataka susretat ćete se s različitim programima, aplikacijama i softverima za izradu vizualnog i tekstualnog sadržaja. Dobar sadržaj je naš proizvod. Kako bi u kreiranju tog sadržaja bili što učinkovitiji i kreativniji, sastavili smo popis jednostavnih i besplatnih alata za izradu sadržaja. Ovi alati posebno će biti korisni osobama koje tek stječu prva iskustva u odnosima s javnošću iii marketingu kroz studentske prakse ili prve poslove.

Alati koje volimo koristiti

Canva

Koliko koristimo Canvu, toliko bi bilo pogrešno ne započeti ovaj popis upravo s njom. Ova popularna aplikacija omogućava izradu vizualnog sadržaja u samo par koraka bez prethodnog znanja o dizajnu. Jedino što je potrebno su znatiželja i kreativnost. U Canvi možete izrađivati i uređivati veliki broj sadržaja – od prezentacija, videozapisa do plakata. Za svaku kategoriju postoje gotovi primjerci koje možete prilagoditi, svaka kategorija sadržaja ima već određene veličine. Tako ne morate razmišljati o točnoj veličini vizuala za, primjerice, Instagram story. Upravo za potrebe društvenih mreža, Canva se pokazala kao izrazito koristan alat. Budući da se može koristiti i na mobitelu i na računalu, brzo i lako gdje god se nalazili možete urediti sadržaj potreban za društvene mreže. Uz mnoge druge mogućnosti koje Canva nudi, mogli bismo još svašta napisati o njoj. Međutim, najbolje je da, ako još niste, sami otkrijete njezine mogućnosti kada je u pitanju izrada vizualnog sadržaja.

Grammarly

Sigurna sam da mnogi danas imaju dobro poznavanje hrvatskog i engleskog jezika, ali svima nam se dogodilo da čak i nakon desetog čitanja i dalje nedostaje neko slovo ili je pogrešno napisana riječ. Mogućnost za pojavu pogreške se dodatno povećava čim je u pitanju strani jezik. Prijevodi, e-mailovi i pisanje tekstova na engleskom jeziku standardni su dio radnih zadataka. Kako bismo izbjegli i najmanju mogućnost pogreške, možemo si pomoći korištenjem alata poput Grammarlyja. Njime provjeravamo gramatičke i pravopisne pogreške tekstualnog sadržaja na engleskom jeziku, a odabirom stila i tona komunikacije, sustav prilagođava prijedloge za poboljšanje teksta. Grammarly se može instalirati i kao dodatak Google Chromeu pri čemu imate i automatsku provjeru svakog napisanog teksta u Gmailu, Google Docsu i drugim Google programima.

Alati za izradu sadržaj

Copy.ai

Trenutno najpoznatiji “alat” na području umjetne inteligencije je ChatGPT koji je potaknuo raspravu o primjeni umjetne inteligencije u izradi tekstualnog sadržaja. Međutim, osim njega, postoje i drugi AI alati koji vam mogu pomoći u tome. Jedan od njih je Copy.ai. Za razliku od ChatGPT-ja, Copy.ai generira tekstove prema različitim kategorijama. Primjerice, možete odabrati kategoriju LinkedIn oglas ili naslov newslettera, upisati osnovne podatke o vašoj usluzi ili proizvodu i sustav će vam ponuditi nekoliko prijedloga. Naravno, ne potičemo kopiranje ponuđenih prijedloga, no isti vam mogu dati ideju za tekst te tako ubrzati proces obavljanja radnog zadatka.

Veed.io

Ako tražite alate za uređivanje videozapisa, predlažemo da isprobate Veed.io. U njemu, za razliku od Canve, postoji više mogućnosti uređivanja, kombiniranja i prilagođavanja glazbe i zvukova u videozapisu. Također, mogu se izraditi titlovi ili pretvoriti tekstualni zapis u govor koji će pratiti video. Jedina “mana” ovog alata je što će u besplatnoj verziji svi vaši videozapisi sadržavati watermark.

Unsplash

Posljednji na popisu korisnih alata za izradu sadržaja je Unsplash. Naime, koji god sadržaj radili, bit će vam potrebe fotografije iz pouzdanih izvora s kojima nećete prekršiti ničija autorska prava. Za mnoge koji se prvi put susreću s izradom vizuala, bitno je naglasiti da fotografije s Googlea nisu sve za besplatno korištenje. Zato postoje web stranice poput Unsplasha koje nude veliki broj fotografija za besplatno preuzimanje. Osim Unsplasha, fotografije se mogu besplatno preuzeti i s Pixabayja ili Pexelsa.

Znate kako se kaže – ništa u životu nije besplatno. Iako su svi navedeni alati besplatni, da bi bili najbolji i imali kvalitetan sadržaj trebate profesionalne verzije navedenih alata. A za sve profesionalne usluge odnosa s javnošću tu je naš tim stručnjaka iz Komunikacijskog laboratorija.

Javite nam se!

09.11.2023. Piše: Anamarija Filipović

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao