Kako mi je volontiranje u struci pomoglo u pronalasku posla

Od kolijevke pa do groba, najljepše je – studentsko doba. Ako se slažeš s ovom rečenicom, čestitam – ili si već odavno završio svoje akademske dane i sad ih se na poslu s nostalgijom prisjećaš, ili ih trenutno živiš i uživaš u njima. Ja sam negdje na pola. To sam poglavlje života već odavno prošla, ali i dalje izlazim u iste klubove kao na faksu, uspješno negirajući činjenicu da više od dvije godine radim u agenciji.

Mentorship program koji razvijamo i za naše praktikante podsjetio me je na put do mojeg prvog posla. Praksa u Komunikacijskom laboratoriju za mene je, baš kao i za naše vrijedne praktikante, bila prozor u PR svijet. Iskustvo mi je donijelo puno toga lijepoga. Kao, na primjer, prvi posao.

Znam – kad si student (i pri tome si odgovoran), glavne brige su ti čim prije riješiti obveze i nastaviti uživati u životu. Jer – jednom si mlad. Ako između predavanja i polaganja ispita stigneš pronaći vrijeme za sebe, uvijek ćeš radije odabrati izlaske ili spavanje. Ideja o poslu ili praksi past će u drugi plan. Ali, ako si rođeni PR-ovac, prirodno ti je da razmišljaš tri koraka unaprijed i uvijek daš sve (i više) od sebe. Drugim riječima, sasvim je prirodno da se prijaviš na praksu. Ako ti za to ipak treba mali poticaj, nastavi čitati.

Prijava na studentsku praksu

Prvi vs. zadnji dan prakse i sve lekcije u međuvremenu

Najteže je, naravno, pokrenuti se. Ali, kad shvatiš da su ti za prijavu potrebni životopis, motivacijsko pismo i nekoliko sati života, i kad ulog usporediš s dobiti, isplati se. Evo kako je prošlo mojih prvih mjesec dana u agenciji i što sam sve naučila na putu do prvog posla.

Kad malo razmislim, imam osjećaj da je praksa trajala jedan tjedan, a ne jedan mjesec. Taj osjećaj dobiješ kad te kolege od početka tretiraju kao dio tima. Počneš s PR izvještajima, a do kraja se možeš pohvaliti da sudjeluješ u brainovima i pitchiraš vlastite kreativne ideje. To puno govori o povjerenju koje dobiješ kad pokažeš volju i želju. Mjera u kojoj će te tim uključiti u posao ovisi isključivo o tebi. Zato predlažem da ne skrivaš znatiželju, uvijek budeš na raspolaganju i da proaktivnost bude jedna od tvojih osnovnih kvaliteta.

Magija pretvaranja složenih u jednostavne rečenice

Uz to je jako važna pismenost i poznavanje engleskog jezika. Naš posao uglavnom se odnosi na pisanje pa je važno da pišeš gramatički točno, kratko, jasno i fokusirano. Pri tome uvijek na umu moraš imati publiku kojoj se obraćaš. Drugim riječima – zaboravi na krležijanske rečenice iz seminarskih radova i usmjeri se na jednostavnost. Zvuči lako, ali, vjeruj mi, potrebna je konstantna vježba da usvojiš kvalitetu konciznog pisanja.

Važnost to do listi i poznavanja vlastitih vještina

Organizacija vremena je ključna vrlina koju brusiš na praksi. Agencijski posao izuzetno je dinamičan pa je važno biti posložen. Primjerice, u ovom trenutku radim na šest klijenata i jednom pitchu i nitko mi ne garantira da u jednom danu neću raditi na zadatku za svakoga od njih. Jednako tako tebi nitko neće garantirati da ti se šest kolega neće javiti sa zadacima koji moraju biti gotovi do kraja dana. U takvoj je situaciji upravljanje vremenom i poznavanje vlastitih vještina ključno. Ako ti se ovakva situacija dogodi, toplo ti savjetujem da prvo poredaš prioritete i da tek onda kreneš u realizaciju.

Organizacija vremena tijekom volontiranja u praksi

Želja za učenjem i – simpatičnost

Kad dođeš na praksu, susrest ćeš se s PR stručnjacima koje poznaješ iz medija. Vrlo brzo ćeš shvatiti da su i oni jednom bili na tvojem mjestu i da su prije svega tvoji mentori, a tek onda autoritet. Uči od njih, pitaj ih sve što te zanima i budi prirodan. U ovoj struci komunikativnost je podloga za stvaranje i održavanje kontakata, a od kontakata živimo. Tko zna, možda na kraju zbog marljivosti i komunikativnosti dobiješ preporuku koja će ti pomoći u započinjanju uspješne karijere.

I na kraju – iskoristi vrijeme koje imaš. Dan ima dvanaest sati, a u uredu ćeš ih provesti minimalno osam. Potrudi se da u svakom satu naučiš nešto novo. Ako primijetiš da nemaš zadataka, ne gubi vrijeme – pošalji mail na sve i stavi se na raspolaganje. Ako se nitko ne javi, čitaj portale, informiraj se, uključi se na brainove. Uđi u komunikaciju s kolegama, pokaži interes za njihove uloge i opis posla. Pokušaj se pronaći u struci i daj najbolje od sebe jer – možda tu i ostaneš.

Ako sam te zaintrigirala, pravo je vrijeme da nam se javiš i dogovoriš svojih mjesec dana! Vjerujem da ćeš, baš kao i ja, sa svojeg zadnjeg dana prakse otići s malom knedlom u grlu i velikom željom da se vratiš. Tko zna, možda ti se želja i ostvari i kod nas pronađeš svoj (prvi) posao!

06.06.2023. Piše: Andrea Dominiković

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao