Jeste li ikad gledali TV intervju u kojemu intervjuirana osoba s takvom lakoćom izbacuje odgovore, vrlo je fluentna, jasna i konkretna, savršene dikcije? Ukratko, doživite onaj trenutak u kojemu, bez obzira na temu intervjua, zaključite kako je ovo baš lijepo slušati. S druge strane, sigurno ste ponekad naletjeli i na suprotnu situaciju, kada se intervjuirana osoba ponaša nesigurno, daje nedorečene odgovore, ponavlja se ili, još gore, obožava onu čuvenu: „nemam komentara“.

Neki su ljudi prirodno dobri govornici, dok je drugima ipak potreban veći trening kako bi došli do željenog nivoa komunikacije prema javnosti, posebno kad je riječ o komuniciranju pred većim masama. Dakle, dobar medijski trening je ključ za uspješnu komunikaciju najvažnijih predstavnika neke organizacije.

Ojačajte svoju ulogu ključnog komunikatora

Bilo da već imate neko iskustvo s javnim govorima ili ne, medijski trening vam daje značajne temelje za dobro upravljanje vašom komunikacijom te vam itekako povećava samopouzdanje dok govorite. Kroz medijski trening nećete samo naučiti kako oblikovati ključne poruke, već ćete usavršiti i ton vaše poruke, govor tijela te na pravi način promatrati svog sugovornika ili publiku kako biste ostvarili maksimalnu interakciju s njima.

Naučite kako učinkovito komunicirati prema medijima

Predstavnici medija imaju važan zadatak – izvijestiti javnost o važnim temama, no da bi što bolje odradili svoj posao, potrebne su im informacije. Medijski trening otkrit će vam potrebne vještine koje uključuju i pravovremeno davanje važnih informacija medijima, kao i izbjegavanje, među mnogima popularnog, „nemam komentara“. Nadalje, postoje i neke razlike između davanja intervjua jedan na jedan i konferencije za medije, a treba voditi i računa o tome koja je informacija važna za koju kategoriju medija. Primjerice, ponekad ćete imati informaciju koja je važna samo ICT medijima, pa nema potrebe da ju dijelite i s poslovnim novinarima.

Saznajte kako što uspješnije odraditi intervju

Jedno od temelja dobrih intervjua je da uvijek znate koje su vaše ključne poruke za određene teme. Što ih dulje uvježbavate, to ćete s većom lakoćom odgovarati na novinarska pitanja. A da biste se pripremili za važne teme intervjua, morate se za njega pripremiti i na neke druge načine – upoznajte novinara koji vas intervjuira, publiku njegovog medija i što ju zanima, vježbajte još malo svoje ključne poruke, iako ste ih možda dosad već i ponovili sto puta. Nema veze. Svakom intervjuu pristupajte jednako ozbiljno i s pripremom.

Kako bilo, vaša organizacija u nekom trenutku može biti izložena komunikaciji s medijima, a ako ste na to unaprijed pripremljeni i dobro poznajete ključne alate vašeg komuniciranja, možete postići pristojnu medijsku pokrivenost i bez intervjua. Ipak, onda kada vam intervju ipak bude potreban, medijski trening će vam, bez sumnje, biti od iznimno velike koristi. Kako biste se na vrijeme pripremili na takve situacije, kontaktirajte stručnu agenciju koja organizira medijske treninge. Pomoći će vam da se uspješno nosite sa svim temama koje su važne za vašu organizaciju, a posebno u škakljivim ili čak i kriznim situacijama kada su vam komunikacijske vještine presudne za što lakše nošenje s novonastalim izazovima.

28.06.2017. Piše: Komunikacijski Laboratorij

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao