Tema koja će obilježiti ovu godinu na hrvatskom tržištu odnosa s javnošću će biti održivost. Agencije za odnose s javnošću razgovaraju s klijentima o održivom poslovanju i osmišljavaju načine kako ga učinkovito komunicirati, no pitam se koliko se agencije bave svojom održivošću.

Ne želim zvučati eterično ali vjerujem da je održivost pitanje vrijednosti.

Održivost agencijskog poslovanja i poslovnog modela
Modeli naplate usluga stalno evoluiraju ali glavno pitanje nije pitanje novca. To je pitanje vrijednosti koju pružamo. Modeli naplate se mijenjaju zato što agencije i klijenti imaju sve jasniju potrebu o vrijednostima koje komunikatori trebaju pružiti klijentima. Ako smo u stanju dokazati da zaista doprinosimo ostvarivanju ciljeva, ne bismo trebali imati problem to i naplatiti, zar ne?

Pitanje vrijednosti idealno je ispitati već prije početka suradnje – zato i postoji „chemistry pitch“, na kojem možemo vidjeti jesu li nam vrijednosti sukladne.

Održivost struke
Pitanje o kojem razgovaramo s većinom klijenata proteklih godina: kako privlačimo mlade stručnjake i, još važnije, kako zadržavamo mlade, a kako stručnjake. Znam da sam upravo uvrijedio sve mlade ljude ali važno je da otvoreno razgovaramo o fenomenalnoj razlici u percepciji pružene i primljene vrijednosti na radnom mjestu. Uobičajena žalopojka na tržištu rada je kako (osobito) mladi ljudi traže od poslodavca puno a daju malo i pri tome nisu svjesni koliko malo vrijednosti pružaju. Usudio bih se reći da slično vrijedi i u obrnutom smjeru: poslodavci obično nisu svjesni koliko malo vrijednosti pružaju zaposlenicima.

Onome tko odgonetne dobitnu formulu za razrješenje tog raskoraka slijedi Nobelova nagrada za ekonomiju, internu komunikaciju i demografiju, no do tada nam preostaje da s kolegama iz ljudskih potencijala radimo na internoj komunikaciji.

Što se vama čini – je li tema održivosti top komunikacijska tema ove godine?

25.02.2020. Piše: Krešimir Dominić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao