Ne sjećam se svoje prve Barbie lutke. Ono čega se sjećam je da sam ju imala i da je bila jedna od igračaka s kojom sam se uvijek rado igrala. Igra s njom činila me sretnom. Nisam imala kuću, auto i ostale kul dodatke, ali definitivno su mi bile na wish listi. Zašto? Htjela sam da moja Barbie ima sve.  

Barbie The Icon izložba, 2016., Foto: Antonija Grbavac

 

Pink trend alert 

Danas kad razmišljam o igračkama koje sam htjela kao mala, čini se da je već tad netko jako dobro radio svoj posao. Svaka lutka bila je barbika. Napomena, tu pričamo o vremenima prije društvenih mreža kada ti reklama nije iskakala iz svega što dotakneš. Rezultat dobro odrađenog posla vidljiv je i ovih dana. Nakon 25 godina, sve je u znaku spomenute Mattel lutke i pink boje. 

Zaobići Barbie posljednjih godinu dana, a osobito posljednjih 30 dana, gotovo je nemoguće. Rijetko koji influenceri i brendovi nisu zajahali trenutni val popularnosti koju nosi Barbie. Posljednjih dana modni brendovi promoviraju svoje roze kombinacije, u izlozima trgovina su Barbie tenisice, slastičarne rade torte s Barbie motivima, rozi make up je apsolutni must have. Kažem i pritom ne pretjerujem, rijetki su oni koji ne znaju da je upravo ovih dana film „Barbie“ redateljice Grete Gerwig počeo s prikazivanjem u kinima diljem svijeta.  

Umjesto da pričamo o radnji i analiziramo zašto ovaj film nema ‘dublju priču’ ili ne rješava probleme neravnopravnosti muškaraca i žena, pričajmo malo o dobro odrađenom poslu velikog povratka Barbie, točnije, o co-brandingu. 

Barbie The Icon izložba, 2016., Foto: Antonija Grbavac

 

Prema Forbesu, više od 100 suradnji kompanija Mattel je ostvarila upravo kako bi skrenula pozornost na najiščekivaniji film ovog ljeta. Prepoznali su to kao priliku da prošire svoje poslovanje, i kako sami ističu, naprave potpunu evoluciju brenda i prošire ga daleko iznad poimanja samo jedne lutke. 

 

Barbie The Icon izložba, 2016., Foto: Antonija Grbavac

Barbie The Icon izložba, 2016., Foto: Antonija Grbavac

 

Co-brandingom protiv penzije

Bez previše oklijevanja i sa sigurnošću možemo reći da se ovakav uspjeh nije dogodio preko noći. Tome u prilog ide i činjenica da je 2021. godine, prije cijelog ludila kojem svjedočimo danas, Barbie proglašena broj jedan igračkom u svijetu. To je samo dokaz jačine brenda i dugogodišnjeg rada iz kojeg stoji vojska kreativaca i brine se da Barbie ne pojede vrijeme.  

Biti ikona nije lak posao, a Barbie to najbolje zna. Kao kulturološki fenomen svoju popularnost mora dokazivati iz dana u dan. Tim komunikacijskih stručnjaka tu je da održava prisutnost koja traje već 64 godine. Da, Barbie će sljedeće godine službeno ući u penzionersku skupinu. No sudeći po suradnjama koje slijede i zaradu u prvom vikendu prikazivanja (Nolanov Oppenheimer je službeno pobijeđen), film Barbie umirovljenice nećemo gledati (još). Korištenjem društvenih mreža u svrhu promocije te povezivanjem s drugim brendovima kompanija se u potpunosti prilagodila modernom vremenu i iskoristila sve alate da bi osvijestila prisutnost i jačinu brenda. 

Co-branding označava strateška partnerstva različitih brendova, naravno, u svrhu postizanja još boljih rezultata. Ovo je segment u kojem je napravljen daleko najbolji posao kada pričamo o promociji filma i samog brenda. Airbnb, Crocs, Zara, Uno, Balmain, Impala Skates (moj favorit), Béis, NYX Cosmetics. Od hrane, tehnologije do modne industrije, Barbie je posvuda.

 

Barbie The Icon izložba, 2016., Foto: Antonija Grbavac

Mattel je čak otišao korak dalje i udružio snage s konkurencijom, kompanijom Hasbro. U jesen ove godine izaći će i stara igra u novom ruhu, Barbie monopoly. Ideja iza toga je jednostavna i učinkovita – što više nam se brend pojavljuje, to je veća prilika da vežemo određene emocije za njega. 

 

Ideje žive vječno

Svatko od nas ima svoju priču s Barbie (dobro, gotovo svatko). Zadnji put kad sam, prije ove cijele ludnice oko filma, osjetila utjecaj Barbie na sebi bila je 2016. godina. Prilikom posjete Italiji otišla sam na izložbu Barbie The Icon. Malo je reći – ostala sam oduševljena. Zapravo sam upravo tad prvi put dobila pojam oko toga što to treba predstavljati Barbie, koja je njezina priča i kako je utjecala na mene (a da tog nisam ni bila svjesna).  

Ideje žive vječno – tad mi je bilo potpuno jasno da dobar storytelling zlata vrijedi – ili u trenutnom slučaju promocije filma i brenda, milijuna i milijuna dolara.  

Izložba je bila fantastično putovanje kroz prošlost, a dala mi je uvid u to što se krije iza naizgled obične lutke. Na izložbi sam promatrala Barbie lutke iz svih mogućih vremena i upoznala inačice iz različitih razdoblja, različitih profesija, različitih rasa, s dizajnerskim komadima odjeće i posebne edicije koje su izlazile još od prve lutke iz 1959. godine. Cijela priča ostavila me zatečenom i oduševljenom, utjecala je na to da se povežem s brendom. Tad sam prvi put stala i razmislila zašto sam htjela da moja Barbie ima rozi kabriolet i vlastitu kuću. Nisam to htjela za nju, htjela sam to za sebe

Barbie The Icon izložba, 2016., Foto: Antonija Grbavac

 

Puštajući djecu da sami kreiraju svoju igru zapravo možemo mnogo naučiti. Možemo bolje shvatiti njihove svjetonazore, vrijednosti i uvjerenja koja su formirali na temelju svoje okoline. To nam omogućava da potičemo razvoj osobnosti i identiteta, razbijamo rodne stereotipe i kreiramo bolji svijet za buduće generacije. To je prava vrijednost koju nosi ova lutka. Sad kad razmišljam, žao mi je što izložbu nisu iskoristili za dodatnu promociju. Vjerujem da bi bila još jedan vrlo uspješan alat. 

Stvaranje dobrih priča naš je posao, posao u koji unosimo svoje znanje i emociju. Tu smo za vašu priču. 

26.07.2023. Piše: Antonija Grbavac Ilišević

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao