Danas puno vremena provedemo na poslu pa je gotovo podjednako važno u kakvom prostoru živimo, ali i radimo. Trendovi u poslovnom svijetu mijenjaju se brzo, a s njima i potrebe, želje zaposlenika i poslodavaca. Jedna od bitnijih stvari danas jest to da uređenje ureda bude funkcionalno, po mogućnosti suvremeno i u skladu s poslovnom kulturom, potrebama tvrtke u kojoj rade. Sve to skupa utječe na produktivnost, kreativnost, zadovoljstvo, zdravlje zaposlenika, pa onda i imidž same tvrtke.

Imala sam zbilja tu sreću da sam većinu svog radnog vijeka provela u lijepim i modernim, ali i inteligentno uređenim te poslu prilagođenim uredima u kojima je upravo radi toga, između ostalog, bilo vrlo ugodno za raditi. Sjećam se i da je gotovo svaki klijent, suradnik, partner koji je dolazio na sastanke već s vrata znao govoriti: „Ajme kako vam je ovdje krasno, ja želim ovakav ured“.

Što god netko mislio o tome i smatrao to možda manje važnim, uređenje ureda kao i sam izgled danas bi trebali biti visoko na ljestvici prioriteta svih poslodavaca, tvrtki – evo i zašto.

Kvalitetno uređenje ureda utječe na produktivnost

Lijepo uređeni uredi_Komunikacijski laboratorij_blog

Istraživanja su pokazala da je uredno, moderno i funkcionalno radno okruženje ključno za povećanje produktivnosti cijelog kolektiva. Kada radimo u čistom, organiziranom prostoru, naš um je manje opterećen neredom oko nas te se možemo usredotočiti na radne zadatke.

Kada radimo u neurednom, neorganiziranom prostoru, naš mozak će se pokušati nositi s neredom oko nas. To će dovesti do povećane razine stresa, frustracije i smanjenja produktivnosti, a to zbilja ne ide nikom u korist.

Da, ured govori i o nama

Uredi budućnosti_Komunikacijski laboratorija_blog

Naš ured govori puno o nama kao osobi i profesionalcu, timu i samom poslodavcu, odnosno tvrtki. Primjerice, uredan, organiziran i lijepo uređeni prostor može ukazivati ​​na to da smo precizni i fokusirani. Neuredan i neorganiziran ured može ukazivati ​​na to da smo nespremni i dakako neorganizirani. A ako se vratimo na početak priče, kada naši klijenti i poslovni partneri vide naš ured, nerijetko se stvaraju pretpostavke o našim osobinama i sposobnostima.

Radni prostor doista može biti i važan dio identiteta tvrtke. Uređenje prostora zapravo bi se trebalo uklapati u brend i vizualni identitet tvrtke. Na taj način može pomoći u izgradnji prepoznatljivosti tvrtke i povećati njezinu vrijednost na tržištu. Prvi dojam uvijek ostane urezan u pamćenje.

Utječe i na raspoloženje korisnika

Zdravlje u uredu_Komunikacijski laboratorij_blog

Kada provodimo velik dio svog dana u neuglednom, neurednom i monotonom okruženju, to može utjecati na naše raspoloženje i dovesti do smanjenja motivacije. Rad u prostoru koji je estetski atraktivan, svijetao, prozračan, ugodan za boravak može doprinijeti povećanju pozitivnih emocija, produktivnosti, učinkovitosti, ali i motivirati nas za rad.

Ne zaboravimo na zdravlje

Prirodno osvjetljenje_Komunikacijki laboratorij_blog

Kvaliteta našeg radnog okruženja može imati utjecaj i na naše zdravlje. Primjerice, prenapučeni uredi s lošom ventilacijom mogu dovesti do povećanja rizika od nekih bolesti. Stoga je važno da uredski prostor može biti kvalitetno prozračen, da ima protok zraka, ali i što više prirodnog osvjetljenja s adekvatnom opremom koja će nam omogućiti da radimo u zdravom okruženju.

Koncept ureda i materijali

Eco-friendly uređenje ureda_Komunikacijski laboratorij_Blog

Trendovi u uređenju ureda brzo se mijenjaju. No, danas se uredi sve više kreiraju tako da odražavaju kulturu i vrijednosti kompanije. Sve više njih u pravi plan stavlja eco-friendly narativ, odnosno prirodne materijale i boje kako bi stvorili opuštajuću, inspirativnu atmosferu. Uz to, tvrtke sve više ulažu u dobrobit zaposlenika. Iz tog razloga popularni su postali tzv. wellness uredi koji se usredotočuju na zdravlje i dobrobit zaposlenika.

Danas tako nije neobično vidjeti urede čiji je koncept u organizacijskom smislu stvaranje zona za rad različitog karaktera, dovoljnog broja soba za sastanke, ali i onih u kojima se možete potpuno osamiti u radu. Nizostavne su zajedničke prostorije poput kuhinje i loungea, kao i zen te gaming zone, a ponekad i terasa koja u toplijim mjesecima imitira outdoor urede.

Kako to radimo mi

Našem timu važno je sudjelovati u kreiranju prostora u kojem će raditi. Tehnika koju možete primijeniti i vi jest nekoliko sastanaka za brejnanje u sklopu kojih se postavi tri ključna pitanja: Što nam nedostaje/smeta u ovom uredu? Što bismo voljeli imati u novom? Koje maštarije možda možemo ispuniti u novom?

U dobro odabranom, definiranom i uređenom radnom prostoru zaposlenici će biti zadovoljniji, kreativniji i učinkovitiji. To će se pozitivno odraziti i na poslovne rezultate te u određenoj mjeri utjecati i na reputaciju kompanije, a ujedno pomoći i u privlačenju te naravno, zadržavanju zaposlenika.

13.09.2023. Piše: Latica Martinis

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao