Masterclass o megatrendovima

Tehnološki napredak, održivost, demografske promjene, zdravlje, globalizacija i geopolitičke promjene globalni su megatrendovi koje ne možemo ignorirati. U kojem smjeru se točno kreću možete saznati i vi, 8. studenog 2023. na Megatrends Masterclassu u zagrebačkom Zonaru kojeg organiziramo u suradnji s našim strateškim partnerom, svjetskim predvodnikom u predviđanju budućnosti i izradama studija budućnosti, Copenhagen Institute for Futures Studies (CIFS).

Copenhagen Institute for Future Studies (CIFS) renomirana je istraživačka ustanova specijalizirana za analizu trendova, strateško predviđanje i istraživanje usmjereno prema budućnosti. Njihova stručnost leži u prepoznavanju nadolazećih društvenih, tehnoloških i ekonomskih trendova, pritom pružajući organizacijama uvide na temelju kojih one donose informirane odluke i prilagođavaju i proaktivno mijenjaju budućnost.

Ističu da se dalekosežna budućnost ne može predvidjeti, ali da su pojedini aspekti budućnosti izvjesni. To su upravo megatrendovi, izrazito važni i utjecajni pokretači koji oblikuju naš svijet već danas, ali će to nastaviti činiti i u budućnosti. Nemamo velikog utjecaja na njih, ali možemo ići u korak s njima ako ih na vrijeme prepoznamo.

U suradnji s Future Tense platformom, Megatrends Masterclass će održati Martin Kruse, futurist i stariji savjetnik unutar CIFS-a koji unutar Instituta upravlja istraživanjima o okolišu i resursima te istraživanjima budućnosti i futurologije. Na temelju svog rada pozvan je da se pridruži panelu eksperata koji su pružali preporuke o zelenom rastu na sastanku G20. Među ostalim, cilj platforme Future Tense je promovirati uvažavanje megatrendova i koncepta futures thinking unutar hrvatske poslovne zajednice. Masterclass pruža znanje, ali i pomaže izgraditi mentalni sklop koji uvažava i predviđa različite scenarije te u konačnici budućnost vidi kao priliku, a ne prijetnju.

Zašto je važno pratiti megatrendove?

Sile koje oblikuju budućnost su međusobno povezane i međuovisne, ali se pojavljuju u različitim vremenskim intervalima i nemaju jednaku moć i utjecaj što predviđanje budućnosti i strateško planiranje čini teškim. Praćenjem megatrendova možemo bolje razumjeti utjecaje koji oblikuju svijet pa samim time i utjecaje na poslovanje kojim se bavimo. Stečeno znanje pomaže u strateškom planiranju, daje veći smisao izazovima i prilikama koje su pred organizacijom u budućnosti. Upravo zato, poznavanje megatrendova je ključno za lidere, donositelje odluka na višim razinama, strateške savjetnike, odjele za razvoj poslovanja, ali i upravljanje rizicima.

Futures Thinking kao koncept pripreme za budućnost

Koncept futures thinking ne pokušava predvidjeti budućnost, niti tvrdi da postoji samo jedna ispravna budućnost ili da je ona unaprijed određena. Zapravo, zagovara kako postoji niz mogućih budućnosti te da se budućnost može aktivno oblikovati odlukama koje danas donosimo.

Riječ je o kreativnom i istraživačkom procesu koji koristi divergentno razmišljanje, nastoji pronaći veći broj mogućih odgovora te prihvaća nesigurnost. Upravo zato je to drugačiji način promišljanja od analitičkog razmišljanja koje koristi konvergentno razmišljanje kako bi pronašlo pravi odgovor i smanjilo nesigurnost.

Megatrends Masterclass je organiziran kao jednodnevna cjelodnevna radionica, a više informacija i prijave možete pronaći na poveznici: Megatrends Masterclass – Future Tense Conference

 

11.09.2023. Piše: Komunikacijski Laboratorij

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao