Wikipedia kaže da prvo poznato spominjanje pojma konferencija seže u 1527. godinu. Pojam je nastao od riječi confer što je značilo usporediti stajališta ili se posavjetovati. Pojam je označavao sastanak dviju ili više osoba radi raspravljanja o pitanjima od zajedničkog interesa. Upravo to pojam znači i danas, manje-više.

U arheološkim nalazištima iz antičkog doba pronalaze se dokazi da su se u to vrijeme organizirale konferencije kako bi se raspravljalo o lovačkim planovima, ratnim aktivnostima, pregovorima za mir ili organizaciji plemenskih proslava. Moglo bi se reći da se ni to nije puno promijenilo do današnjih dana. U 60-im godinama prošlog stoljeća konferencije su postale unosan sektor turističke industrije. Razvile su se u posao koji globalno vrijedi oko 90 milijardi eura godišnje. Globalni razvoj doveo je do toga da konferencije postanu „proizvodi” s kupcima, dobavljačima, investitorima, poslovnim modelima, strategijama i – brendom.

Čini mi se da se 2000-ih i 2010-ih na tržištu događala prava poplava raznih konferencija koje su bile svrha same sebi i brzom skupljanju novaca. Većinom nisu imale jasan cilj, a samim time ni prepoznatljiv brend. Ono što su organizatori često nudili sponzorima je bilo postavljanje logotipa u raznim oblicima i verzijama na razne kanale. A sponzora je bilo na desetke. Često ste onda mogli vidjeti veliki billboard pored ceste koji najavljuje konferenciju, a u podnožju billboarda gužva logića, manjih, većih, šarenih…izgubljenih u mnoštvu, ponekad i u kontekstu. Onda je došla kriza i napravila čistku.

Gledajući što je sve bitno da bi se konferencija izgradila i ojačala, postoji mnogo faktora o kojima bi se moglo pisati. Ovdje ću izdvojiti ona tri za koja smatram da su presudni.

Svrha – „What’s in it for me?“, za organizatora i za sponzora
Konferencija treba imati svoju misiju – fokusirati se na neki društveni fenomen, stručnu temu ili problem koji je zajednički određenoj društvenoj skupini ili gospodarskoj grani. Kada smo mi u Komunikacijskom laboratoriju razvijali ideju o Future Tense konferenciji, želja nam je bila stvoriti B2B konferenciju koja će pokrenuti hrvatske gospodarstvenike i donositelje odluka da se okrenu budućnosti, da ustaljene, dobro poznate, ali zastarjele načine razmišljanja i rada zamijene gledanjem u budućnost, promišljanjem o utjecaju na društvo, o razvoju i o inovacijama. Jasna svrha definirat će koliko velika će biti konferencija, koji sponzori i partneri su adekvatni da se povezuju s konferencijom i na koji način.

Sadržaj sponzorskih paketa također mora imati svrhu – za partnere. I iako sa sigurnošću možemo reci da pozicioniranje logotipa negdje u sklopu konferencije nikome neće biti mrsko, pozicioniranje loga na puno različitih načina i oblika ne može biti glavni sadržaj partnerskog paketa – to vise ne prolazi. Sponzorski paket mora imati mjerljivu dodanu vrijednost za partnera i za organizatora, u obliku marketinga, pozicioniranja, networkinga, učenja ili novih poslovnih prilika.

Sadržaj
Svrha konferencije uvelike će utjecati na sadržaj konferencije. Sadržaj mora biti vrijedan i jedinstven za ciljnu skupinu. Uloženo vrijeme posjetiteljima konferencije mora biti isplativo i korisno. S konferencije moraju otići s dodanom vrijednošću. Dodana vrijednost može biti u obliku novih znanja, inspiracije, ideja, prilika ili zabave. Generička predavanja, a posebno generičke (čitaj: dosadne) panel rasprave na kojima se uvijek iznova ponavljaju iste poruke i ne nude nikakve nove informacije/ideje/znanja, teško će pružiti vrijednost posjetiteljima.

Oko sadržaja se potrebno dodatno potruditi jer će se toga posjetitelji ipak najviše sjećati kada odu s konferencije. Atraktivan sadržaj garancija je zadovoljstva partnera konferencije i posjetitelja. Zadovoljni sudionici rado će svoje zadovoljstvo podijeliti s drugima – osobno, ali i putem društvenih mreža. Tim organskim putem se kroz vrijeme počinje stvarati snažan brend i njegova vjerodostojnost.

Future Tense konferencija ove godine opet je dovela Gerda Leonharda kao jednog od keynote speakera – ne samo zato što je svjetski poznat i priznat futurolog, već zato što smo od posjetitelja i partnera koji su bili na konferenciji 2018. dobili feedback da bi ga voljeli ponovno slušati.

Gerd Leonhard, Future Tense 2023.

Gerd Leonhard, Future Tense 2023.

Komunikacija
Bez komunikacije nema ni konferencije. Neću ovdje pričati o tome koliko je važno imati online prisutnost, newsletter, oglašavanje, PR, promo materijale i slično. Fokusirat ću se na prodajni dio marketinga, gdje je prilikom izrade komunikacijskog plana potrebno posebno misliti na terminski plan.

Ključno je dovoljno rano kontaktirati potencijalne partnere. Većina kompanija s krajem kalendarske godine završava i svoje financijske godine, što znači da planiranja počinju najkasnije u rujnu. Vrijedi im se javiti prije nego zaključe svoje budžete, kako biste i vi upali u plan za slijedeću godinu. Općenito plan treba podijeliti na B2B i na B2C komunikaciju.

B2B počinje puno prije nego što s komunikacijom krećete prema krajnjim kupcima. Prva godina je, naravno, najteža jer prodajete ideju u koju potencijalni partneri moraju vjerovati kako bi vas podržali. U toj komunikaciji vraćamo se na svrhu i najvažnije je odgovoriti na pitanje „What’s in it for me?” – zašto bi netko investirao dio svog budžeta i angažman u ideju? Koje ciljeve može postići? Koja znanja, kontakte i ideje može dobiti? U B2B komunikaciji najvažniji alat je prodajna prezentacija. Ovdje se vrijedi potruditi i stvoriti si alat koji će biti snažna podrška vašem storytellingu.

Jednom uspostavljena komunikacija treba trajati non-stop. Stalna prisutnost sa zanimljivim sadržajem stvara vjernu publiku i relevantnost projekta. Tijekom konferencije treba raditi na stvaranju sadržaja koji će se komunicirati tijekom, ali i nakon same konferencije kako bi vaša priča ostala aktualna.

Kako znate da ste na pravom putu?
Ima puno pokazatelja. Ovo su mi dva najdraža – kad vam se potencijalni predavači, partneri i mediji počnu sami javljati sa željom za sudjelovanjem u projektu i kad tri tjedna prije konferencije morate zatvoriti prodaju kotizacija jer ih više nema. To su dosta dobri znakovi da ste na pravom putu.

24.08.2023. Piše: Renata Krajačić

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao