Ivana Jeleč, PR Senior, Storyteller i u boljem normalnom

Svaki PR-ovac je storyteller, neovisno u kojem području i za kojeg klijenta radi. Svi mi stvaramo priče i generiramo saržaj. Ono što nas razlikuje jest činjenica koliko svoj sadržaj prilagođavamo okolnostima u kojima se nalazimo.

Početkom godine suočili smo se s jednom od možda najvećih globalnih zdravstvenih kriza, a sad se suočavamo i nosimo s posljedicama. U svakoj industriji, pa i komunikacijskoj, bilo je neophodno zadržati stabilnost, a prethodno definirane kampanje i projekti stavljeni su na stand by.

U komunikaciji su dominirali sigurnost i normalno: brendovi i kompanije kroz njih su komunicirali svoje vrijednosti, utkali su ih u kampanje i oko njih generirali novi sadržaj kojem je cilj bio zadržati prisutnost na tržištu. U moru informacija bilo je izazovno pronaći rješenje kako na najbolji mogući način ispričati priču o brendu. Storytelling još se jednom dokazao kao moćan alat svakog PR-ovca.

Vrijeme preispitivanja i novih početaka

Sad, kad smo debelo ušli u fazu boljeg normalnog, ma što god ono bilo, postavlja se pitanje kako komunicirati i na čemu temeljiti komunikaciju. U (re)definiranju novog komunikacijskog pristupa, uz kreativnost koja se sama po sebi podrazumijeva, potrebno je imati na umu i nove društvene norme poput fizičke distance. Udaljujući se 1-1,5m od ljudi posežemo za ekranima, okrećemo se aplikacijama, a nove tehnologije sad više no ikad dobivaju na važnosti. Vodeći se time, donosimo nekoliko savjeta kako biti dobar storyteller u novom/boljem normalnom i osigurati visibility brenda.

1. Neprekidno komunicirajte i budite prisutni

Jedna od najvećih grešaka koju su brendovi u vrijeme lockdowna mogli napraviti jest prestati komunicirati. Neovisno o tome je li riječ o komunikaciji sa zaposlenicima, klijentima, influencerima ili medijima, potrebno je održati kontinuitet, informirati o novostima i biti prisutan. Ako to nećete učiniti vi, netko drugi će govoriti o vama umjesto vas. Ili, još gore, past ćete u zaborav. Iskoristite utjecaj koji imate i prilike za komunikaciju koje vam nove okolnosti pružaju.

2. Balansirajte između samopromocije i samosvijesti

„Radi dobro i sam govori o tome.“ trebala bi biti misao vodilja svakoga brenda. Uostalom, svi mi želimo da nas se percipira kao najbolje u onome što radimo. Prvi korak u tome je da sami govorimo o svojim uspjesima. Iako su brojni kompanije imale hvalevrijedne društveno odgovorne kampanje i projekte, u komunikaciji njihove uspješnosti potrebno je naći mjeru. Imajte na umu vrijednost pothvata, ali ne zaboravite da je primarni cilj bio pomoći društvu. Govorite o svojim uspjesima, ali ostavite prostora i drugima da govore o vama.

3. Stvorite emotivan sadržaj koji će imati utjecaj

Biti dobar storyteller znači stvoriti sadržaj koji će izazvati emociju i potaknuti na reakciju. Primjerice, odličnu kampanju imao je Nike koji je, spojivši više od 70 klipova sa sportašima u jedinstveni video od 90s, poručio da kao ni vrhunske sportaše ni nas ništa ne može zaustaviti i da je sad više nego ikad potrebno zajedništvo i biti bolji. Video je na YouTubeu u mjesec dana pogledalo više od 58 milijuna ljudi. 

4. Sveprisutni engagement

Povežite se sa svojim javnostima na novoj, višoj razini. U tome vam uvelike mogu pomoći društvene mreže. Nagradni natječaj, kvizovi, istraživanje sa zanimljivim pitanjima i drugi alati u kojima svoju publiku tražite da izraze mišljenje itekako su dobrodošli. Ne libite se okušati u novim sadržajima i izaći iz okvira. Što zanimljiviji sadržaj, veća je interakcija, zar ne?

Doista nije novost, ali nije loše ponekad podsjetiti na to: budite kreativni, razmišljajte izvan okvira i u skladu s događanjima oko vas i ne zaboravite želje svoje publike. Bilo je tako u starom, a nastavit će se i u boljem normalnom.

25.09.2020. Piše: Ivana Jeleč

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao