Influencere i način njihova komuniciranja već neko vrijeme pratim, ponekad svojom voljom, a ponekad njihovom 😊 Blog o načinu njihova komuniciranja želim napisati već neko vrijeme. Kako me je pretekla pandemija odlučila sam istražiti kako su hrvatski influenceri iskoristili svoj utjecaj tijekom pandemije korona virusa.  

Prilagođavanje na novo normalno stanje 

Svaka kriza zahtjeva prilagodbu komunikacije. Mnogim našim influencerima trebalo je neko vrijeme da to shvate. Prvih nekoliko dana pandemije još se u objavama nekih influencera moglo vidjeti klasično ušminkavanje svakodnevice i pokušaj da nastave s planiranim promocijama 

Nakon što je svima postalo jasno da je pandemija stvarna i ozbiljna ugroza, stigla je poplava #ostanidoma porukaHrvatski influenceri pridružili su se cijelom svijetu i pozivali pratitelje da ostanu doma i slušaju savjete stožera. No, je li to dovoljno? 

Svi smo na društvenim mrežama više nego inače 

Kako je ovih dana najčešći i gotovo jedini način druženja onaj preko društvenih mreža, većina influencera, ako prate svoje statistike, može uočiti kako brojke na svim društvenim mrežama rastu. Samo za primjer, podaci na mojem mobitelu pokazuju da ovih dana u prosjeku društvene mreže koristim skoro 40% više.  

Kao konzumenti sadržaja i informacija iako tražimo bijeg od stvarnosti izbirljiviji smo više nego ikadašto zbog našeg mentalnog zdravlja to zbog želje da vrijeme utrošimo na ono što nas zaista zanimaKvalitetan sadržaj ostaje na cijeni i oni koji ga zaista stvaraju sada mogu još više profitirati.  

No, čini se kako izolacija nije puno promijenila na influencer sceni u Hrvatskoj. Barem zasad. Oni koji su i do pandemije stvarali kvalitetan sadržaj to čine i dalje dok su ovi drugi nedostatak promocija odlučili popuniti popularnim izazovima kao što je pillow challenge, #ohnanana ples i slično. 

Uvijek je važno kako komuniciramo 

Nepotpune i netočne informacije mogu biti vrlo opasne. Pogotovo danas kad je širenje dezinformacija puno brže nego što je moguće provjeriti činjenice. Velika je odgovornost svih nas okrenuti se izvorima koji su pouzdani i točni. Mnogima su influenceri upravo taj izvor kojem vjeruju, a često i komuniciraju u ime drugih. Upravo je zato važno kako komuniciraju. 

Popularnost nije isto što i utjecaj 

Puno je načina na koji možemo utjecati na živote i ponašanje drugih. Influencerima je to u opisu posla i svaki bi se put trebali pitati koliko to uspješno postižu.  

Chiara Feragni prvi je i najveći primjer svjetske influencerice koja je iskoristila svoj utjecaj i učinila nešto korisno. Osim što je upozoravala svoje pratitelje i druge svjetske influencere da ne podcijenjuju virus, sa suprugom Fedezom organizirala je kampanju za prikupljanje sredstva za bolnice. Od početka kampanje prikupljeno je četiri milijuna dolara, a bračni par je donirao i svojih 100.000 eura. 

Što je s hrvatskim influencerima? 

Ako isključimo hrvatske celebritijedo danas nema puno primjera hrvatskih influencera koji se mogu pohvaliti sličnim.  

Hrvatskim celebovima uzor može biti Lana Jurčević. Ona i njezin brend za njegu kože doniralspočetnih 10.000 kn, nabavljaju zaštitnu opremu i napravili su sprej za dezinfekciju ruku od kojeg će donirati sredstva.  

utjecaj influencera KomLab

Ironično je da su često u prošlosti influenceri izazivali podsmijehe, a kako ljudi sada više traže osjećaj zajednice, njihov utjecaj odjednom je važniji nego ikad prije. 

Dakle, pravo je vrijeme da influenceri osnaže svoju zajednicu i pametno iskoriste svoj utjecaj, ako ga uopće imaju. Pandemija dolazi i njima kao test. Vidjet ćemo na kraju tko će ga uspješno položiti. 

P.S. Za potrebe ovog bloga sam pokušala pronaći pozitivne primjere hrvatskih influencera koji su iskoristili svoj utjecaj. U trenutku kada je blog objavljen nije bilo pun primjera koje bih izdvojila pa pozivam sve koji znaju za takav primjer da mi pošalju link, rado ću editirati blog. 

 

 

27.04.2020. Piše: Martina Hećimović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

#nemalabavo

Komunikacija. I točka.
Tražim agenciju Tražim posao