Vijesti

Do’s & don’ts u komunikaciji

Autori: Marko Galić, izvršni direktor i Krešimir Dominić, direktor planiranja i razvoja

 

Kvalitetnom komunikacijom uspostavljamo i njegujemo odnose, a lošom ih narušavamo. Kako biste spretno upravljali svojim komunikacijskim vještinama, donosimo vam par savjeta koje možete svakodnevno primjenjivati:

 

DA! Svakako, dapače, što češće.

  1. Komunicirajte jasno, otvoreno i poštujte sugovornika

Otvorena, jasna komunikacija temeljena na međusobnom razumijevanju je temelj svakog dobrog partnerskog odnosa. Važno je na početku postaviti vrlo jasna pravila „igre“ (jasan brief, jasna očekivanja, jasni ciljevi, jasni koraci i rokovi…) ali jednako je važno da se ciljevi prate i pravila poštuju kako se odnos ne bi narušio. Primjerice, fer je da klijent tijekom natječaja komunicira koliko je agencija pozvano na natječaj i napiše jasan brief, isto kao što je fer da agencija transparentno prezentira tim, resurse, poštuje rokove i ispuni zadane ciljeve. Na taj način osim što ste fer prema partneru s kojim dogovarate suradnju, štedite svoje i tuđe vrijeme, druge resurse i postižu se bolji rezultati.

  1. Priznajte pogrešku

Ne gurajte stvari pod tepih. Ukoliko pogriješite, priznajte pogrešku otvoreno i iskreno bez zadrške te predložite način kako ćete nadoknaditi ili popraviti štetu.

  1. Sjetite se dati (ali i primiti) povratnu informaciju

Neka vam ne bude teško odvojiti vrijeme i energiju za povratnu informaciju nakon ili tijekom suradnje. Naravno, birajte trenutak jer sat vremena prije početka nekog eventa sigurno nije vrijeme za tzv. feedback. Lijepo je čuti pohvalu za uspješan projekt no isto tako je lijepo čuti što je moglo biti bolje i naučiti nešto iz toga. Tražite povratnu informaciju i mišljenje sugovornika/klijenta/potrošača/kolege/nastavi niz….

  1. Timski duh

Dobar timski duh i pozitivna atmosfera je ono što čini razliku između dobrih i izvrsnih projekata. Svaki projekt je rezultat rada tima kojeg čine pojedinci na strani klijenta i agencije, a najvažniju ulogu u ovom procesu imaju voditelji timova. Komunikacija je ključna za kreiranje timskog duha pa ne zaboravite pohvaliti kolege, involvirati ih u procese i motivirati kako bi svatko unutar tima mogao doprinijeti svojim kvalitetama i osjetiti pripadnost timu.

 

NE! Nikako, nikada, nipošto.

  1. Ne pretpostavljajte

Pretpostavke su majka svih grešaka. Tijekom razgovora, a posebice pri kraju poslovnih razgovora, rezimirajte ono što vam je sugovornik rekao i pitajte da li ste dobro shvatili. Aktivnim slušanjem ćete pozitivno utjecati na dojam kod sugovornika i izbjeći nesporazume.

  1. Skratite priču

Kolegica je tražila da napišem 2000 znakova na ovu temu, ali smatram da nema potrebe. Ukoliko poruku možete kvalitetno artikulirati s manje teksta – učinite to.

  1. Komunikacijski raskorak

Stručni izraz za ovo bi bio: baba šumom, a djed drumom, ili tako nekako. U svakom aspektu komunikacije pokušavajte postići sklad, ili (sad stvarno stručni termin) – raport. Ako vaš sugovornik ima kravatu, nemojte doći u kratkoj majici i tenisicama. Ako su vaši korisnici na društvenim mrežama – nemojte ih loviti u tiskanim medijima.