Business

Komunikacijski laboratorij na Danima komunikacija

Protekli je vikend u Rovinju bio obilježen Danima komunikacija na kojima smo sudjelovali na par prestižnih natječaja i jednom dinamičnom panelu.

 

Piva Poslije Programa: Freelanceri & Agencije – Love & Hate

Manuela je bila jedan od panelista na panelu Piva Poslije Programa: Freelanceri & Agencije – Love & Hate. Na strani agencije, govornici su bili Daniel Ackermann iz Degordiana te Domagoj Davidović iz agencije Švicarska. Na strani nezavisnih profesionalaca bili su Timy Šarec, motion designer, Vedran Klemens, ilustrator i producentica Lara Stolnik. Svrha panela bila je razgovor o odnosu agencija i nezavisnih profesionalaca, prednostima međusobne suradnje ali i prostoru za napredak.

Manuela je pritom istaknula da ne postoji biznis u kojem nema outsourcinga te objasnila kako Komunikacijski laboratorij ne bi imao problem sa stalnim angažmanima freelancera kad bi se za to pokazala potreba. Razgovaralo se i o potrebi za povratnom informacijom i učestalom međusobnom komunikacijom: „Isto kao što je važan transparentan odnos između klijenta i agencije, važan je i između vanjskih suradnika i agencije. Moramo naučiti razgovarati o biznisu“, istaknula je Manuela.  Panelisti su također izmjenjivali iskustva i s plaćanjem što je bila dobra prilika za razgovor o raznim financijskim modelima. „Freelance poslovanje je zapravo mikropoduzetništvo koje sa sobom nosi određene rizike. U toj kategoriji je stalno zaposlenje ipak sigurnije jer djelatnik zna kada će dobiti plaću“, dodala je Manuela.

„Agencije često surađuju s freelancerima ovisno o zahtjevnosti projekta i vremenu s kojim raspolažu, a imali su prilike surađivati kako s dobrim tako i s manje boljim profesionalcima“, podijelio je s publikom Daniel Ackermann i dodao kako su rokovi kratki i sposobnost prilagodbe presudna. Posebno je istaknuo da agencije moraju naučiti tražiti dovoljno dobar brief kako bi ga poslali freelanceru.

 

 

Jedno finale i jedna nagrada

S McDonald’sovom kampanjom „Doručak u McDonald’su“, ušli smo u finale natječaja za Effie. Iako nismo osvojili nagradu, drago nam je da smo bili finalisti s obzirom PR agencije zapravo i nisu čest autor prijava za Effie. Čestitamo svim pobjednicima i veselimo se ponovnoj prijavi iduće godine.

Sudjelovali smo i na Young Lions, prvom natječaju u Hrvatskoj za mlade agencijske profesionalce gdje smo osvojili treće mjesto.

Natjecatelji su se mogli prijaviti na sudjelovanje u četiri kategorije: print, cyber, design i film, a naši Maja Dujlović i Vanja Klopotan prijavili su se u cyber kategoriju gdje su bili u žestokoj konkurenciji s ostalim web dizajnerima i copywriterima nekih od najboljih agencija u Hrvatskoj. Jedina informacija koju su natjecatelji imali je rok od 24 sata za rješavanje zadatka te da se radi o neprofitnoj organizaciji kao klijentu.

„Bilo je super vidjeti kako smo se mi iz komunikacijske industrije približili kreativcima i ostvaren rezultat smatramo velikim uspjehom. 24 sata provedenih u istoj prostoriji s ostalim timovima, održavanje zavidne razine kreativnosti i testiranje vlastite izdržljivosti iskustvo je koje preporučamo svima. A vidjeti da postoje mladi i ambiciozni ljudi iz branše koji su spremni na takve izazove, bio je poseban užitak i poticaj“, istaknuli su naši mladi natjecatelji i pozvali sve mlade kreativce do 30 godina da se dogodine prijave.

Maja i Vanja su treće mjesto osvojili integriranom kampanjom imena „Neki novi klinci“. Temelj kampanje bili su pop-up vrtići i radionice u koje su roditelji mogli prijaviti svoju djecu putem donacije na web aplikaciji.

 

Vidimo se i iduće godine u Rovinju!