Odnosi s javnošću

5 načina da vam PR agencija postane najodaniji vojnik

Mnoge tvrtke ili pojedinci na odnos između sebe i PR agencije gledaju isključivo kao na razmjenu dobara i usluga i u svemu tome će dobiti što su i tražili – odrađen posao. Zvuči dobro jer to je i ono što ste, naposljetku, platili. No, u takvoj, strogoj razmjeni dobara, vrlo često će vam se dogoditi da uz sebe zapravo nemate agenciju koja „živi“ uz vaš brend, uz vaše uspone i padove, želje i ciljeve, uz vaše usluge ili proizvode. To je posebno važno kad govorimo o dugoročnom partnerstvu agencije i klijenta.

Iz svog iskustva mogu reći kolika je razlika kad pripremate kampanju u koju uistinu vjerujete, u koju ste krenuli s jednakim entuzijazmom kao i vaš klijent. A takvu ste emociju stvorili upravo zbog klijenta – koji vas je znao (i htio) uvući u svoju priču i pretvoriti je u vaš najdraži izazov. Kad klijent i PR agencija tako „kliknu“, rađa se brdo dodatnih sjajnih ideja i planova koji izostanu u suradnjama usmjerenima isključivo na razmjenu dobara. Naravno, nije ovdje riječ o tome da namjerno isključujemo kreativu jer, eto, nema tu neke kemije među nama. Ni najmanje. PR-ovci su pomorci koji će ploviti i po lijepom vremenu i po oluji i uvijek će vas voditi do vašeg krajnjeg cilja. No, naravno da je plovidba lakša i brža ako vas prati i ljepše vrijeme.

A koji to faktori donose ljepše vrijeme, više emocija i borbenosti koju želite vidjeti kod agencijskog tima? Takvu borbenost da bi s vama otišli u bilo koju bitku boreći se za pravu ideju? Evo ih nekoliko u nastavku:

 

Poneka lijepa riječ uvijek prolazi

Svi mi dobro reagiramo na lijepe riječi. Ne zato jer radimo u agencijama, već zato što smo – ljudi, ne dronovi. Naravno, ne tražimo svakodnevne eseje o našem radu, trudu i svojoj simpatičnosti, ali na pristojnost i poštivanje ćemo regirati baš kao veseli klinci. Oni su spremni odreći se i najdražeg slatkiša ako im kažete koju lijepu.

Postoje klijenti koji će vas pozvati na višesatni sastanak, ali će vas baš zato dočekati s doručkom ili ručkom da vam malo dignu energiju. Postoje i klijenti koji vode evidenciju rođendana (pa čak i vjenčanja) suradnika iz agencija s kojima rade pa vam tako usred dana dolazi lijepi buket ili slastica koja uljepšava poslijepodne. Da se razumijemo, nije tu riječ ni o poklonima ni o ručku, već jednostavno o činjenici da je netko odvojio svoje minute da bi vam dao do znanja da ste mu ipak malo više od imena agencije koja mu osigurava uslugu koja mu je potrebna. Neprocjenjivo.

 

Kad vam dolazimo s idejama – mercy, please

Kada  agencija osmišljava ideju za svog klijenta, to znači da je njezin tim uložio određeno vrijeme, trud i emociju u priču u koju vjeruje. Čak i ako se vama ta ideja ne sviđa, ne „pogađa“ vas dovoljno ili ipak izlazi iz budžeta koji vam je na raspolaganju – nemojte ju još dodatno secirati, mrcvarti i onda grubo baciti na pod. I još ju malo gaziti. Dajte joj šansu, a ako baš nikako ne ide, poštujte ju. Pokažite agenciji da njena ideja zaslužuje bar neko razmatranje ili, ako ništa, nježniji odbijanac. To je dobro i za naš moral, a ako on nije okrutno pogažen, imat ćete puno bolji strojčić za daljnji razvoj nekih novih ideja koje će vas u budućnosti uveseljavati.

 

Imajte razumijevanja za kratke rokove

Kratki rokovi sa sobom znaju nositi i opasnost od prosječnog učinka. No, u velikom broju slučajeva, oni sa sobom donose i obilje sjajno odrađenih zadataka. Na to nerijetko utječe i razumijevanje koje klijent pokazuje prema agencijskom timu u periodima u kojima se od njega traži da potroši i zadnji atom snage u ludom roku. Zna tu biti radnih vikenda, podrapanih ideja i osmišljavanja novih… Takve se situacije najmanje vide i klijenti ih općenito budu najmanje svjesni. Stoga, ako u toj situaciji pokažete i najmanje razumijevanje, puno ste napravili.

 

Pripremajte dobre briefove

Agencije vole jasne briefove. Takvi briefovi sprečavaju ogroman broj frustracija koje se u protivnom nerijetko javljaju. Vjerujte nam, nitko u agencijskom timu ne želi čitati mailove s „još jednom izmjenom“ ili „još samo jednim inputom koji će nam dati širu sliku za provedbu kampanje“ u trenutku kad je kampanja već započela. Jednom kad projekt krene, konstantni updateovi mogu samo ubiti njegovu srž i odvesti ga u manje poznatom smjeru, a samim time i smanjiti šanse za ostvarenje zacrtanih ciljeva. I zato – postavite tu potrebnu širu sliku na vrijeme, uz dobar brief. Ako vam je lakše, pozovite agencijski tim i raspravljajte zajedno o ključnim točkama projekta.

 

Zajednički brainstorming? Dapače!

Klijent je sastavni dio procesa pripreme nekog projekta. Agencija može ponuditi sjajne ideje, ali klijent je taj koji najbolje razumije poslovanje svog brenda. Mnoge dobre ideje se tako, već u procesu brainstorminga, mogu bolje i brže prilagoditi poslovnim ciljevima klijenta ili nekoj specifičnoj situaciji u kojoj se klijent našao, a on ju poznaje najbolje. Naposljetku, i vi ćete se, kao klijent, osjećati ugodnije ako ste uključeni u proces pripreme kampanje, a sve to vodi kvalitetnijem, otvorenijem i transparentnom odnosu uz obostrano poštivanje obiju strana.

 

Feedback je naša mala svetinja

Zamislite da ste rezervirali skoro cijeli svoj vikend kako biste pripremili najfinija jela za važne goste koji vam dolaze na večeru. Slano, slatko, nekoliko menija, ponuda kakve se ne bi posramio bilo koji bolji restoran. Naposljetku, sve ste to odradili zato jer to volite i znate. Priznajte da već s prvim serviranjem očekujete da gosti kažu – nešto. Bilo što, ljudi, samo recite. Ono, pa ne mogu raditi dan i noć i da mi vi na kraju ne date nijedan komentar. Čak i da je malo preslano, sve ok. To će nam pomoći da drugi put pripazimo na doziranje. E pa sad ovu večeru pretvorite u PR projekt. Sve vam je jasno, zar ne? Čak i ako (napadno) ne tražimo od vas feedback na svaki projekt koji vam odradimo, znajte da ga u sebi nestrpljivo očekujemo. Hvala unaprijed J

 

Primjenjujete li i vi ove savjete u radu s vašom agencijom ili imate neke dodatne?