Odnosi s javnošću

3 savjeta uz koje će svaki PR-ovac zaslužiti povjerenje novinara

Savjetnici za odnose s javnošću (popularno PR-ovci) provest će sate i dane zaglavljeni u uredu osmišljavajući komunikacijsku strategiju za svoju ciljanu publiku. Izbrusit će alate, probuditi se u pola noći kad im luda ideja kako riješiti kriznu situaciju dođe u snu, saživjet će se s vrijednostima brenda i klijenta za koji rade…

Jedna od ciljanih publika koju će svaki PR-ovac uključiti u svoju strategiju svakako su i mediji, a kako bi odnos s njima tekao glatko, pripremili smo kratki vodič s vrlo jednostavnim savjetima kako postići da mediji u PR-ovcima vide savjetnike, a ne dosadna smetala.

 

Pazite što pišete! I – kome pišete 

Biste li svom klijentu u mailu napisali srećo ili micko? Čak i ako zajedno radite već godinama,  znate kako mu se zovu djeca i gdje ljetuje, pa čak ste i uspješnoj kampanji jednom nazdravili uz pivu, ovakav je način komunikacije mailom u sukobu s bontonom, a u kontaktu s medijima – pravi fijasko. Pogotovo ako se s novinarem dotad još niste ni čuli ni vidjeli.

Također, pazite, ako treba i dvaput provjerite, jeste li dobro napisali ime osobe kojoj se obraćate. Marko ili Mirko, možda je vama i slično, ali vjerujte, i Marko i Mirko otpisat će vas bez da su si dali truda da dalje čitaju vaš mail.

 

Istražite!

I novinar je klijent. Sad kad smo to svladali, bit će vam lakše i jednostavnije pitchati mu priču. Istražite, pročitajte i proučite tekstove koje piše i doznajte koje teme ga zanimaju. Nije na odmet i da znate kako se zove rubrika u kojoj radi.

Na taj način bit će vam lakše osmisliti pitch za novinara, pronaći ćete pravi „ulaz u priču“, te ćete izbjeći mogućnost da se osramotite kad se nađete u situaciju da novinara koji prati kulturu nagovarate da dođe na otvorenje privatnog vrtića..

P.S. Poznavanje rokova je imperativ. Ne želite da vam priča propadne jer ste se javili uredniku taman kad je novinu pustio u tisak…

 

Bez muljanja, molim!

Savjetnici za odnose s javnošću naučili su kako balansirati između želje klijenta da svoju priču prikaže kao news, i iskustva koje im govori što medije zanima.

S obzirom da su povjerenje i vjerodostojnost ključ za izgradnju kvalitetnog odnosa s predstavnicima medija, nemojte si dopustiti da pošto-poto medijima baš svaku priču predstavljate  kao ekskluzivu, novost ili bilo što što ta priča nije.

Na vlastito zadovoljstvo, na zadovoljstvo klijenta, a i zadovoljstvo novinara, koji je baš uvijek u potrazi za dobrom pričom.

 

Trebate još koji savjet? Javite nam se!