Digitalne komunikacije

Zašto agencija za društvene mreže?

Komunikacijski laboratorij je agencija čiji digitalni odjel je specijaliziran za komunikaciju na društvenim mrežama. Aha, super zvuči. Ali, zašto je potrebna specijalizacija unutar agencija?

Sve više je potrebna specijalizacija unutar agencija i stručnjaci koji imaju posebni set vještina i alata koji ih čine jedinstveno pozicioniranim da rade baš taj posao. Bez specijalizacije ne možemo graditi struku i ne možemo klijentima pristupiti kao partneri u komunikacijskom poslu.

 

Posvećenost dvosmjernom komuniciranju

Komuniciranje putem društvenih mreža drugačije je od tradicionalnog PR-a i drugačije od tradicionalnog marketinga. Može obuhvaćati elemente i jednog i drugog, ali ima jednu jedinstvenu značajku koju tradicionalni PR i marketing nema: instant povratnu informaciju. Stara paradigma guranja poruke prema korisniku/čitatelju više ne funkcionira. I prije su korisnici mogli birati koji će kanal komunikacije konzumirati, ali oni sada informaciju vide unutar svojeg osobnog Facebook profila, svojeg vlastitog Twitter timelinea, i najvažnije od svega – mogu nam istog trenutka odgovoriti, usmjeriti komunikaciju u nekom drugom pravcu i utjecati na druge korisnike.

 

Izgradnja struke

Sjetite se porođajnih muka PR struke. Prije nekoliko desetljeća (kako na kojem tržištu) PR-ovci su bili svašta: propagandisti, priljepak media buyingu, zadnja rupa na svirali BTL marketinga… Trebalo je vremena i novca da bi se struka izgradila, profilirala i nametnula. Danas svaka ozbiljna firma shvaća da su komunikacije funkcija Uprave. Na komunikacijskom sjecištu odnosa s javnošću i marketing nalazi se komuniciranje na društvenim mrežama.

 

Dobro zvuči, ali ima li u tome novaca?

Razvoja struke stručnjaka za komuniciranje na društvenim mrežama (ili kako god to nazvali) neće biti ako nećemo uspjeti uvjeriti poslovno okruženje da komunikaciju na društvenim medijima posjeduju specijalizirane agencije i specijalizirani odjeli unutar kompanija. Općenito je trend da su kompanije počele percipirati važnost društvenih mreža; jako im se to sviđa i oni bi nešto na tom fejsbuku i twitteru radili, ali nisu baš skloni u budžetima izdvojiti adekvatne resurse. E, dragi naši poslovnjaci, to baš i ne ide tako. Naravno da možete malog-od-susjede angažirati da vam u fušu „piše nešto na fejsbuku“ za siću, ali to je totalni deja-vu priče oko dizajna web-stranica. Da ne bi bilo zabune: komunikacija putem društvenih mreža je ozbiljan posao koji zahtjeva alokaciju isto tako ozbiljnih sredstava.

 

Razmislite: sigurno vam je važno tko predstavlja vašu kompaniju, piše u vaše ime, organizira nagradne igre i reagira na upite korisnika u skoro-pa-realnom vremenu. Sigurno ste svjesni da je to rad u dvije smjene, vrlo često i vikendom. Želite dobiti komunikacijsku strategiju koja je u skladu s vašim PR-om i marketingom, isplanirani konverzacijski kalendar, proaktivno i učinkovito komuniciranje, mjerenje i evaluaciju, jasan ROI izračun…

Da, jasno je. Treba vam agencija za komunikaciju na društvenim mrežama.