Digitalne komunikacije

Vještina instagramiranja kroz 5 savjeta

Mi PRovci volimo puno pričati, a još više volimo puno pisati. U svakom slučaju, naš glavni instrument su riječi. Znate za izreku da fotografija govori više od njih 1000? E, pa s obzirom na to, za nas u odnosima s javnošću Instagram je najbolje što nam se online dogodilo. Sve što bismo rekli kroz klasičnu krležijansku rečenicu, stane u jednu fotografiju. Kakav time management! Ali u Instagramu ne uživamo samo mi, ovisnici o komunikaciji, već i preko 400 milijuna korisnika ove šarene mreže. A kako bi tvoj profil bio nešto drugačiji od ostalih, navodim pet savjeta kako postati Instamajstor i savladati delikatnu tehniku izražavanja, komuniciranja svog lifestylea i osobnog brendiranja kroz fotografiju.

 

  1. Prepoznaj pravi #instagrammoment

Polazna točka svakog Instamajstora je prepoznavanje pravog trenutka kojeg želi podijeliti sa svojim followerima. Ako ti je potrebno ispucati 30 selfiea ili kadriraš više od minute (unatoč uključenim gridovima), to vrlo vjerojatno nije moment kojeg želiš/trebaš zabilježiti. Pusti, nije bitno, doći će nova zgrada/životinja/pogled i osjetit ćeš taj „OMG, ovo moram fotkati“ osjećaj. Baš kao kad shvatiš da si upoznao srodnu dušu ili kad ti konačno stigne dugo isčekivana hrana… jednostavno znaš da je to – to.  Srce zatitra, prstići zaigraju, biraš front cam/back cam, okineš bar 2 fotke (za slučaj da je jedna mutna) i imaš svoj #instagrammoment.

 

  1. Svi smo vidjeli taj zalazak sunca, u redu je

#instagrammoment ponekad zna zavarati. Srce zatitra i tijekom najljepšeg zalaska sunca u kojem se na nebu prelijeva tisuće boja. Definitivno to fotkaj, pošalji dečku/frendici/bratiću ali… nemoj to objaviti. Nemoj. Svi upravo gledaju taj isti zalazak, svi su raznježeni i izjavljuju ljubav frajeru kojeg su sinoć upoznali na Ribarskoj. I to je ok, to je ljeto. Ali nije za publish. Pogotovo ako voliš povezati IG fotke s FB-om, onda si istovremeno dosadan na dvije društvene mreže. Isti savjet se može primijeniti na fotografije hrane, cvijeća, avionskih krila i sve što te s razlogom oduševljava ali pritom ne čini drugačijim od drugih. Istakni se.

 

  1. Lakše malo s filterima

Filteri su dio Instagrama i poželjni su za korištenje ako ih se koristiti zna. Inozemni influenceri, blogeri i korisnici koji su s vremenom postali ultimativni Instamajstori pa od Instagrama i žive, redovito posežu za suptilnim Photoshop tehnikama i obradom svojih fotografija. Oni ne fotkaju običnom smartphone kamerom već koriste profesionalne fotoaparate. Za sve nas smrtnike koji nemaju takvu opremu niti zarađuju od Instagrama, tu su Claredon, Gingham, Lark, Juno, Slumber, Lo-Fi i ostali filteri koji tvoju fotku mogu podići na jednu novu razinu. No, molim te, pažljivo s tim. Korištenje filtera je kao šminkanje i čupanje obrva: ne pretjeruj i stani prvi put kad ti se svidi. Nemoj imati dodatna popravljanja jer ćeš samo sve pokvariti. Ako je osvjetljenje tvog #instagrammomenta bilo toliko dobro da misliš da ti filteri ni ne trebaju, odlično. Poigraj se malo sa svjetlinom, kontrastom, sjenom ili samo malo pojačaj strukturu i dobro je.

Ne želiš da ti profil bude ispunjen umjetnim i nepostojećim bojama. Koristi Boomerang koji može i jednostavno okretanje stranice knjige pretvoriti u totalni show. Koristi slow mode koji daje dramatičnu notu tvojoj objavi. Koristi Stories, novu funkciju pomoću koje svoj moment možeš prikazati videom. Samo ne koristi kolaž. Kolaž je „so last year“. Uninstall now.

 

  1. Iskrenost, iskrenost, iskrenost

Nemoj lagati svojim followerima. Ako nisi na Ibizi, nisi. Na gradskoj si plaži i to je fantastično. Ok, možda bi bilo bolje da si na Ibizi ali fotka frendova kako kartaju belu je puno originalnija i zanimljivija od glumatanja finoće na bazenu uz koktele. Instagram je super podsjetnik da je sreća u malim stvarima te da je i najobičnija šetnja Maksimirom zapravo genijalna.

 

  1. Nije život jedan lajk

Nemoj svoj Instagram account shvaćati tako ozbiljno (osim ako nisi brend i ne radiš na poziciji koja zahtjeva razrađenu komunikacijsku strategiju. U tom slučaju, javi se nama 🙂 ). Uživaj u fotkanju, komuniciraj s drugim korisnicima, otkrivaj nova mjesta… inspiriraj se! Sreća nije u lajkovima (ali ako za tebe je, nećemo osuđivati). Oni mogu poslužiti kao mjerilo zanimljivosti objave, ali opsesivno provjeravanje stanja na računu (račun = engl. account. Get it? 🙂 ) nema smisla i nije baš zdravo.

 

Instagram je, za razliku od drugih društvenih mreža, nepresušan izvor optimizma i dobrih vibracija što ga čini mojim apsolutnim favoritom. I dok ga neki koriste kao primjer „fejk“ online života, za mene je to jednostavno „feelgood“ mreža. Fotke druženja s prijateljima, putovanja, smijeha… Ne vidim ništa loše u tome.

Slijedimo se!