Digitalne komunikacije

Nove društvene mreže koje valja imati na oku

Nakon ogromnog uspjeha Instagrama i Pinteresta, pitamo se koja je iduća društvena mreža koja bi mogla ići njihovim stopama. Iako se čini da se ne može ništa novo izmisliti i da smo zatrpani društvenim mrežama, tu i tamo kojem genijalcu sine dobra ideja – uz malo sreće i drugih faktora, eto još jednog internetskog fenomena. Pogledajmo nekoliko društvenih mreža koje bi mogle biti naše novo omiljeno odredište!

 

  1. Path

Većina nas je u jednom razdoblju života vodila dnevnik. Onda su došle društvene mreže, pa je mala čarobna bilježnica izgubila smisao (vjerojatno svi imate bar jednog prijatelja koji koristi Facebook ili Twitter kao dnevnik,  sudeći po njegovim statusima). Svi ljubitelji pisanja dnevnika mogu se slobodno preseliti na Path. Za sada je dostupan kao mobilna aplikacija za Androide i iPhone, ali to „ograničenje“ ne sprječava da se aplikacija uspinjanje na ljestvici popularnosti. Lako se mogu dijeliti fotografije, lokacije, glazba, misli s prijateljima i obitelji, a, naravno, može se povezati i s Facebookom, Twitterom i Tumblrom. Također, fotografije se mogu odmah urediti, stavljanjem filtera koji funkcioniraju na sličan način kao na Instagramu. Osobno sam isprobala ovu aplikaciju i čini se vrlo zanimljivom i lakom za korištenje. Iako nemam potrebu dijeliti svoje intimne misli sa svijetom, za sad ću ju zadržati na uređaju, a postove „zaključavati“ samo za sebe. 🙂

  1. Fancy

Oduvijek sam voljela izraz „fancy“, ali u sklopu britanskih ljubavnih filmova gdje bi netko stidljivo rekao simpatiji: I fancy you. Recimo to onda ovako: I fancy Fancy. Možda zato što sam ljubitelj Pinteresta (kao što sam i pisala u svom prošlom postu), a ova društvena mreža funkcionira na sličnom principu – ako ti se nešto sviđa, klikneš na Fancy, a možeš i kupiti taj predmet. Jednostavno, lako se ulogira putem Facebooka ili Twittera (nema gnjavaže oko dodatne registracije)  i to je to!

  1. Get Glue

Ljubitelji serija došli su na svoje! Koliko ste puta htjeli s nekim podijeliti fantastičnu seriju koju ste otkrili i raspravljati o sadržaju, ali niste naišli na istomišljenike među prijateljima? Koga briga za njih, tu je GetGlue! Odlično je to mjesto za otkrivanje novih serija, filmova, knjiga ili glazbe, a i dijeljenja s ostalima što gledate, čitate, slušate. Ono što čini ovu mrežu zabavnom je sustav osvajanja naljepnica, sličan Foursquareu, samo što u ovom slučaju zaista možete tražiti da vam se naljepnica pošalje. Naravno, logiranje je omogućeno putem Facebooka, što omogućava i dijeljenje sadržaja na toj društvenoj mreži.

  1. Viddy

Neki kažu da Viddy za video ono što je Instagram za fotografije, a samo spominjanje Instagrama donijelo je ovoj aplikaciji/društvenoj mreži vjerojatno mnoštvo novih korisnika. Dakle, riječ je o aplikaciji za uređivanje video zapisa uz postavljanje različitih filtera. Iako ne funkcionira toliko glatko kao Instagram, što je i razumljivo jer je riječ o video zapisima, a ne fotografijama, Viddy ima dobar potencijal da postane odlična aplikacija za pretvaranje bezveznih videa u mala umjetnička djela.

  1. MySpace

Opa, blast from the past! 🙂 Facebook je pokušao izvršiti umorstvo nad MySpaceom, ali nekako ova mreža i dalje opstaje. Priznajem, poprilično se izmijenila otkako sam ju posljednji put koristila (obrisala sam prašinu sa svog starog profila da bih vidjela što novo nudi), a zamijetila sam i zanimljive pojave na njoj. Osim što su Twitter i Facebook integrirani (ah, čuda li), što je pripomoglo ponovnom rastu broja korisnika, Myspace nudi obilje mladih glazbenika za koje ova mreža odlično funkcionira. Također, novi projekt, Myspace TV, mogao bi biti iznimnio značajan. O čemu se radi? Kako stoji na stranici, bilo da gledate na TV-u, laptopu, tabletu ili smartphoneu, MySpace TV vam dopušta da otkrijete, dijelite i komentirate programe koje vi i vaši prijatelji gledate. Projekt je još u fazi izrade, ali mudro ga je pratiti!

 

I što zaključiti iz svega ovoga? Većina perspektivnih društvenih mreža su ili usko specijalizirane ili namijenjene isključivo mobilnim uređajima, odnosno, kreirane su u obliku aplikacija. Sinkronizirane su već s Facebookom ili Twitterom, tako da se može pronaći tko od prijatelja već koristi tu novu mrežu ili ih se može pozvati. Za sada nam nije u vidokrugu niti jedna „prava“ društvena mreža koja bi mogla parirati, primjerice, Facebooku.

 

A vi? Koju ste vi zanimljivu novu društvenu mrežu zamijetili?