Digitalne komunikacije

Četiri influencera cyber sigurnosti koje vrijedi pratiti

Ne postoji PR posao sporog tempa. No, ovisno o industriji klijenta, brzina kojom se mediji kreću može značajno varirati. Ta činjenica se posebno odnosi na medije okrenute cyber sigurnosti koji su zaduženi za praćenje beskrajnog toka povrede sigurnosti, otkrića zloćudnih softvera (malware) i novih propisa koji utječu na njihove čitatelje. Iz perspektive odnosa s javnošću, to znači da ako se nadate angažmanu novinara, morate se prilagoditi njihovom tempu, a jedan od načina da to učinite jest praćenje pravih influencera.

Za sljedeći popis, usredotočio sam se na četiri novinara koji prate područje cyber sigurnosti te imaju smisla za pronalaženje priča iza kulisa i objavljivanje prijelomnih vijesti. Popis je potpuno subjektivan te ne uključuje sve novinare.

  • Brian Krebs (@briankrebs) – Krebs on Security nedvojbeno je najutjecajniji blog o cyber sigurnosti na webu. Najpoznatiji po objavljivanju vijesti o povredi sigurnosti podataka Targetovih klijenata iz 2013. godine, Brian nudi beskrajnu ponudu prijelomnih i viralnih vijesti zahvaljujući njegovom kvalitetnom istraživačkom novinarstvu. Umjesto da izvješćuje o novostima, Brian ih sam stvara, čak i ako je za to potrebno da postane tečan u ruskom jeziku kako bi pročitao razgovore na hakerskim forumima istočne Europe. Osim o Targetu, Brian Krebs bio je prvi koji je izvijestio o Mirai botnetu, virusu koji je napao njegov blog mjesec dana prije masivnog DDoS (Distributed Denial of Service) napada na Dyn kao i o nedavnoj povredi podataka tvrtke Arby’s. Iako njegove objave nisu česte kao objave nekih drugih na ovom popisu, svaki put kad Krebs objavi priču, možete računati da će ju prenijeti i ostali novinari.
  • Dan Goodin (@dangoodin001) – Kao urednik odjela sigurnosti na portalu Ars Technica, Dan Goodin pokriva cyber sigurnost za tehničku publiku, usredotočujući se manje na povrede s bombastičnim naslovima, a više na specifične napade. Njegovi članci često su intelektualno zahtjevni i možda nisu za svakoga, ali za PR osobu koja traži lead, Dan nudi širok raspon ekskluziva koje mediji preuzimaju velikom brzinom. Ako Vašeg klijenta zanimaju nove prijetnje poput ucjenjivačkih softvera i botneta, preporučam Vam da obratite pažnju na priče za koje Dan smatra da su vrijedne objave.
  • Dustin Volz (@dnvolz) – Tijekom proteklih nekoliko godina, cyber sigurnost i politika sve se više isprepleću, a nakon ovogodišnjih američkih izbora, razlika između izvjestitelja o sigurnosti i novinara koji pokrivaju političke teme postaje sve manja. Dustin Volz balansira između ta dva svijeta izvještavajući o ispreplitanju Washingtona i cyber sigurnosti, što ga čini idealnim čovjekom za informacije vezane uz administraciju i vladu općenito. Uz široku mrežu izvora, Dustin je iznimno plodan pisac te objavljuje između dva i tri članka dnevno. Slično Danu Goodinu, Dustinovi su članci napisani za one koji su u ”žiži” zbivanja, često puta pokrivajući slojevita zakonodavna i regulatorna pitanja koja rezoniraju s izuzetno utjecajnom publikom.
  • Joseph Cox (@josephfcox) – Motherboard portal dokazuje da se tijekom pokrivanja cyber sigurnosti može imati smisao za humor, i u isto vrijeme ostati utjecajan a Joseph Cox jedan je od njihovih pisaca zaslužan za pomaganje publici da oblikuje svoj glas. Za razliku od Briana Krebsa koji je bio žrtva bezbrojnih napada hakera nezadovoljnim njegovim pričama, Joseph s hakerima ima srdačan odnos. Kao rezultat toga, često mu dojavljuju informacije o incidentima kao što su povrede sigurnosti i prije nego što su takve informacije javno podijeljene, a ponekad čak i prije nego što su otkrivene, davajući veliki odjek njegovim pričama. Joseph pokriva sve od hakiranih plišanih medvjedića do šifriranja e-pošte, a također prati najnovije povrede sigurnosti u svojoj kolumni “Još jedan dan, još jedan hack”.

 

Dakle, to je moj popis. Kao što sam već spomenuo, morao sam izostaviti hrpu velikih reportera ali planiramo napraviti follow up. U međuvremenu, javite mi što mislite i koga bih trebao uključiti u svoj sljedeći post!